Losy Fortuny se na trhu chytly

Praha - Sázková kancelář Fortuna prodala za měsíc na 800 prodejních místech 400 tisíc stíracích losů. Oznámila to dnes na tiskové konferenci s tím, že na jednu prodejnu připadá průměrně 16 prodaných losů za den, zatímco u konkurenční společnosti Sazka to prý loni bylo pět losů denně. Prodej stíracích losů Fortuna zahájila 16. května, Sazce chce od poloviny července konkurovat také číselnou loterií.

Na distribuci stíracích losů Šťastná 7, Gól a Zlatá rybka se podílí kromě některých poboček Fortuny také řetězce Geco, Citi-Tabák a Žabka. Hlavní výhra je až dva miliony korun. Za první měsíc prodeje Fortuna na výhrách vyplatila téměř pět milionů korun. „Věříme, že jsme první, ale ne poslední, který do tohoto segmentu přijde,“ říká ředitel Fortuna Loterie Martin Illner.

Losy Šťastné sedmy mají náklad 500 tisíc kusů, jeden los stojí 20 korun, hlavní výhra je 500 tisíc korun. Losy Gól mají stejný náklad, jsou však o něco dražší, prodávají se za 30 korun. Vyhrát prostřednictvím nich lidé mohou až milion korun. Také Zlatá rybka má půlmilionový náklad, cena jednoho losu je 50 korun, hlavní výhra činí dva miliony korun.

Strategie Fortuny a Tisportu (zdroj: ČT24)

Lenka Janouchová, marketingová ředitelka projektu Fortuna Loterie

„Stírací losy už během prvního měsíce prodeje potvrdily náš předpoklad, že v Česku mají obrovský potenciál, který stávající tržní hráči nedokázali využít. Podle předpokladů jsme dokázali získat mladší generaci a zároveň jsme oslovili i velkou skupinu lidí, která o stírací losy doposud nejevila zájem.“

Kromě prodeje stíracích losů plánuje letos Fortuna v polovině července spustit také novou číselnou loterii Fortuna Lotto, jejíž týdenní tah čísel s jackpotem bude přímým konkurentem Sportky provozované Sazkou. Startovací jackpot by se podle dřívějších informací sázkové společnosti mohl vyšplhat až ke 100 milionům. Fortuna má pro sázení v číselné loterii smlouvu zatím na tisícovku prodejních míst, jejich počet by měl do jara příštího roku stoupnout na 3 tisíce.

Povolení k provozování číselných loterií dostala od ministerstva financí také společnost Synot Tip. Ta spuštění číselné loterie plánuje na září letošního roku. O licenci požádala také sázková společnost Chance a podle informací médií je mezi žadateli také další z hlavních hráčů na trhu kurzových sázek, společnost Tipsport.

Sázkové kanceláře tak zrychleně zareagovaly na dění okolo společnosti Sazka, která provozuje mimo jiné hry Sportka či Šťastných 10. Firma je od konce března v úpadku a od konce května v konkurzu kvůli problémům se splácením výstavby pražské O2 areny. V roce 2009 Češi v číselných loteriích prosázeli přes 7 miliard korun a noví hráči na loterijním trhu věří, že se jim i díky špatné finanční situaci Sazky podaří značnou část tohoto koláče ukousnout.