Na mýtném se do června vybralo o třetinu víc než loni

Praha - Na konci června překročil letošní výběr elektronického mýtného na českých silnicích částku čtyři miliardy korun a oproti loňskému prvnímu pololetí se tak do dopravní pokladny dostalo o 30 procent víc. Jen v červnu provozovatelé vozidel těžších než 3,5 tuny na mýtném zaplatili o pětinu víc než loni. Za celý loňský rok se na mýtném v Česku vybralo 6,5 miliardy korun.

„Ze zkušenosti víme, že druhé pololetí bývá co do výběrů mýtného ještě o deset procent lepší než to první. Pokud tedy nepřijde hospodářská krize či stagnace průmyslu, lze odhadovat, že celoroční hodnota vybraných finančních prostředků z mýta výrazně překročí osm miliard korun,“ odhadl Karel Feix, generální ředitel společnosti Kapsch, která pro stát mýtný systém provozuje. Už v minulosti ministerstvo dopravy odhadlo celoroční výběr mýtného na přibližně 7,9 miliardy.

K vyšším výběrům pomáhá mýtu mimo jiné to, že od letošního ledna vzrostly mýtné tarify. Jejich cena se v průměru zvedla o čtvrtinu.

Ekonomika ČT24 o výdělcích mýta (zdroj: ČT24)

Od zavedení mýta se vybralo 28 miliard

Podle mluvčího českého mýtného systému Davida Šimoníka se v červnu vybrané mýtné meziročně zvýšilo o 22 procent na 707 milionů korun. S částkou 725 milionů byl nejsilnějším měsícem z pohledu výše výběrů letošní březen. Z pohledu denních statistik si stát na nejvíc peněz přišel 29. června. „29. června jsme dosáhli absolutního rekordu v historii mýta, kdy za jediný den bylo vybráno 30 milionů a 500 tisíc korun,“ upozornil Šimoník.

Celkem za 54 měsíců od začátku roku 2007, kdy bylo v Česku výkonové zpoplatnění dálnic a rychlostních silnic zavedeno, vybral elektronický systém od kamionů a autobusů téměř 28 miliard korun. Státu se taky vyplatilo rozšíření mýta i na dodávky nad 3,5 tuny. „Kategorie 3,5 až 12 tun se na vybraném mýtě podílí přibližně deseti procenty,“ dodal Šimoník.

Ovšem tyto příjmy jsou v hrubé částce, protože společnost Kapsch od státu část vybrané sumy inkasuje za výstavbu mýtného systému a jeho provozování. Stát loni za budování systému odvedl firmě Kapsch poslední splátku, letos už platí jen za provoz. Výnosy mýtného jdou na rekonstrukce a výstavbu dálniční a silniční sítě.

V současnosti je v mýtném systému zaregistrováno 572 tisíc vozidel, kterým byla vydána palubní jednotka pro komunikaci mezi vozidlem a mýtnými branami. Do kasy čím dál víc přispívají cizinci – hlavně z Balkánu a Polska. Podíl českých a slovenských kamionů klesá, i když stále převažují.