K míru chce OSN Súdánu pomoci novým vodovodem

Chartúm - Organizace spojených národů chce pomoct konflikty sužovanému Súdánu. V oblasti Dárfúru hodlá investovat přes miliardu dolarů do projektů, které mají zajistit zásobování země vodou. Právě kvůli nedostatku vody je řada afrických států na pokraji války, a tak OSN chce investicí do vody pomoci k posílení světového míru.

V Dárfúru na západě Súdánu probíhají ostré střety už od roku 2003. Spory černošského obyvatelstva a arabské vlády přerostly v genocidu. Zemřelo téměř půl milionu lidí. Další dva miliony přišly o domov. Válka a klimatické změny udělaly z vody velmi vzácné zboží. Pomoci dostat vodu mezi prosté venkovany teď chce OSN. Miliarda dolarů pomůže rozjet 65 projektů spojených s vodou. Stavět se tak bude například vodovod. Súdanská vláda pak dá na podporu zásobování vodou 216 milionů dolarů.

„Tento projekt zvýší stabilitu v naší zemi. Díky dostupnější vodě se do vesnice vrátí lidé, kteří odešli. Uklidnit by se také mohly spory mezi zemědělci a pastýři,“ popsal zástupce guvernéra v Dárfúru Abu al-Qasim al Amen. Stavba vodovodu ale nepomůže jen míru, ulehčí také ženám, které nyní musí nosit těžké kontejnery s vodou na svých hlavách na dlouhé vzdálenosti.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Bojuje se i o vodu z Nilu

Zatímco na západě Súdánu se tak rýsuje řešení, na východě pokračují boje o vodu z Nilu. O ni se země severovýchodní Afriky přou už deset let. Právo veta při rozhodování o využití vody z druhé nejdelší řeky světa měl od roku 1929 Egypt. Tehdy mu ho jako své kolonii přidělila Velká Británie. Ostatní země při horním toku Nilu se ale vzbouřily. Po dlouhých jednáních vznikla dohoda, která jim zaručuje větší kontrolu nad vodními zdroji. V dubnu zahájila stavbu přehrady na Nilu Etiopie.

„Pro Etiopany je to dobrá zpráva. Kvůli erozi v Súdánu se k nám moc vody nedostane,“ podotkl etiopský farmář Sadic Musel. Jedna z největších deseti přehrad na světě by měla stát téměř pět miliard dolarů. Všechny náklady bude hradit Etiopie sama. Egypt ji ale viní z toho, že staví bez jeho souhlasu.