Sdružení, které žalovalo Prazdroj, se stáhlo

Plzeň - Sdružení za poctivé české pivo, které podalo žalobu na Plzeňský Prazdroj za údajné klamání spotřebitele, přistoupilo k ukončení obou soudních sporů s pivovarem dohodou o mimosoudním urovnání. S informací přišel předseda sdružení Jiří Žák a potvrdil ji také generální ředitel Prazdroje Douglas Brodman. S uzavřením dohody není spojeno žádné finanční plnění, vysvětlil mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Další stání u krajského soudu v Plzni, které mělo být příští pondělí, se podle něj konat nebude.

„Na základě informací a argumentů, které byly prezentovány v průběhu soudních řízení, jsme dospěli k závěru, že Prazdroj označoval pivo Pilsner Urquell v souladu se všemi příslušnými právními předpisy a spotřebitele informoval v souladu s legislativou,“ prohlásil Žák. Pivovar ve své komunikaci „neklamal spotřebitele a pivo Pilsner Urquell je označováno a nabízeno Plzeňským Prazdrojem jako ležák“, dodal.

Prazdroj již v minulosti uváděl, že postupuje plně v souladu s platnou českou legislativou. Iniciativa je podle něj jednoznačně namířená proti dobré pověsti plzeňského ležáku.

„Kvalita a chuťový profil ležáku Pilsner Urquell se nezměnily, nezměnila se ani receptura a varní postupy. Je vařen nejen v souladu s tradicí za užití plzeňského sladu a žateckého chmele nejvyšší kvality, ale také zcela v souladu s českými právními předpisy, které ho dnes klasifikují jako ležák,“ vysvětlil Brodman. Dodal, že je rád, že si obě strany byly schopny vyjasnit své pozice a ukončit spory.

Pivo
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Podle žaloby občanského sdružení „plzeňská dvanáctka“ je jedenáctistupňovým pivem. Soudkyně na prvním dubnovém stání označila žalobu za neurčitou a podle předložených dokladů také jako spornou členskou základnu i povahu sdružení. Sdružení mělo soudu po prvním stání doplnit, jakého rozhodnutí se domáhá. Právní zástupci obou stran se tehdy na mimosoudním řešení sporu nedohodli.