Brusel apeluje na Česko kvůli předpisům o právech zákazníků

Brusel - Evropská komise zahájila právní kroky proti České republice kvůli předpisům o právech zákazníků v telekomunikacích. Brusel podle dnešního prohlášení od Česka požaduje informace, zda daná pravidla zavedlo. Předpisy měly země sedmadvacítky převést do národního práva zhruba do konce května a informovat o tom také komisi. Česká republika a dalších 19 zemí, na které se Brusel dnes obrátil, tak podle něj neučinily. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Vlčka ale Česko komisi o stavu projednávání implementační novely zákona o elektronických komunikacích průběžně informovalo.

Vlček uvedl, že Česká republika 9. června 2011 zaslala oficiální dopis EK s informací o průběhu transpozice a provedla částečnou notifikaci svých právních předpisů. Na tento dopis zatím EK podle něj nereagovala.

Pravidla vyžadovaná Evropskou komisí mimo jiné obsahují právo zákazníka na změnu telekomunikačního operátora beze změny telefonního čísla, a to během jediného dne. Kromě toho se týkají třeba jasnějšího informování klientů o službách. 

Stejně jako Česko neinformovaly Brusel o převedení telekomunikační legislativy do svého práva všechny země unie s výjimkou Dánska, Finska, Estonska, Malty, Británie, Švédska a Irska. Tato sedmička totiž vše provedla v souladu s dohodnutým postupem. 

Komise může ČR zažalovat

Na odpověď má Česko dva měsíce. Pokud by Brusel neuspokojila, pak by ze strany komise následovala formální žádost. Dalším krokem by pak bylo, že by komise Českou republiku zažalovala u evropské justice. "Česká republika preferuje přijetí kvalitní legislativy před uspěchaným přijetím právního paskvilu, který by nebyl funkční a nepřinesl by kýžený
výsledek," uvedl Vlček. Implementační novelu v září projedná ve druhém čtení Poslanecká sněmovna, dodal.