Zemědělci kritizují ukončení dotací pro bioplyn

Praha – Kvůli zastavení dotací pro výstavbu bioplynových stanic přijde Česká republika o evropské peníze a navíc popře vládní program. Myslí si to Agrární komora, která kritizuje páteční verdikt ministerstva zemědělství. To svůj krok zdůvodnilo mimo jiné strachem z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie, chce prý také uspořit peníze ze státního rozpočtu. Podle Agrární komory však resort podlehl energetickému lobby a Česku tak způsobí mnohamilionové škody z rozjetých projektů. Komora hodklá v příštích dnech zaslat stížnost premiéru.

„Jde o bezprecedentní krok učiněný za zády zemědělců a o plnění vůle energetické mafie. Je to v přímém rozporu s Národním plánem rozvoje obnovitelných zdrojů energie do roku 2020, přijatým vládou ČR a notifikovaným Evropskou komisí. Jde o nevyužití peněz, které nám na tento program poskytuje EU,“ uvedlo vedení komory na pozvánce k dnešní tiskové konferenci.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa ještě v březnu uvedl, že ministerstvo za posledních pět let dalo peníze na více než 150 bioplynových stanic v rámci Programu rozvoje venkova. Průměrná výše dotace se pohybuje kolem 17 milionů korun. „Velkou výhodu stanic vidím především ve využití vlastních vstupních surovin a následném využití odpadního tepla v komunálním sektoru,“ řekl tehdy.

HI-RES
Zdroj: ČT24

Jan Veleba, ředitel Agrární komory:

„Zastavení podpory bioplynových stanic je v přímém rozporu s dosavadní politikou vlády, ministerstva zemědělství a vývojem sousedních zemí, kde stavby bioplynových stanic jsou maximálně podporovány,“

„Máme indicie, že se vše děje na pokyn premiéra (Petra Nečase) a dodávám, že náš názor je, že vše může souviset s tím, že ČEZ chtěl vstoupit do tohoto byznysu, čímž by ovládl české zemědělství. To se mu nepodařilo, protože nemá půdu.“

Hlavní náplní pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Bioplynové stanice nejnovějšího typu konzumují zelenou píci (její senáž), které je v ČR díky nízkým stavům skotu velký přebytek. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně.

Sněmovna v polovině června v prvním čtení podpořila vládní návrh nového zákona o podporovaných zdrojích energie, který má nahradit dosavadní zákon o podpoře obnovitelných zdrojů. Kromě jiného sjednocuje způsoby podpory pro všechny druhy podporovaných zdrojů energie, kam spadají mimo jiné obnovitelné zdroje a kombinovaná výroba tepla a elektřiny.