Výměna řeckých dluhopisů začne v srpnu

Atény – Soukromí věřitelé budou moci už od srpna dobrovolně měnit řecké dluhopisy za nové, se kterými bude spojena delší splatnost. Termín potvrdil náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis. Nový plán záchrany Řecka počítá kromě finančního vkladu 109 miliard eur od států eurozóny nově právě se soukromou sférou. Ta by měla pomoci částkou 37 miliard eur (asi 902 miliard korun). Hodnota investice soukromých věřitelů, jichž se plánovaná výměna dotkne, tak v rámci dohody z Bruselu klesne o 21 procent.

Podmínky nové pomoci zadluženému Řecku byly minulý týden dohodnuty na mimořádném summitu členských zemí eurozóny. Spolu s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) přitom již loni Řekům přislíbily celkem 110 miliard eur na tři roky. Tato částka však nebyla dostatečná, aby Řecko splnilo své závazky vůči investorům.

Ani ratingové agentury nepředvídají Řecku světlé zítřky. Americká Moody's Investor Service mu snížila rating na předposlední stupeň Ca a prohlásila, že bankrot Řecka je prakticky jistý.

Řekové získají pro půjčky ze záchranného fondu eurozóny (EFSF) také nižší úroky, které se budou pohybovat mezi 3,5 až čtyřmi procenty. To je snížení o zhruba jeden procentní bod proti současnosti. Tento krok by přitom měl řecké vládě ušetřit zhruba 30 miliard eur v příštích deseti letech.