Piloti se dohodli s ČSA, lety budou bez zpoždění

Praha - Sdružení dopravních pilotů rozhodlo o zrušení protestní akce plánované od 1. srpna. Dohodlo se na tom dnes s vedením Českých aerolinií. V případě protestů, kterými piloti chtěli bojovat proti současnému propouštění v ČSA, hrozilo zpožďování i rušení některých letů. Díky dohodě bude letový provoz Českých aerolinií zajištěn podle letového řádu a přeprava cestujících nebude ovlivněna, oznámil prezident Českého sdružení dopravních pilotů Filip Gaspar.

Mluvčí ČSA Hana Hejsková sdělila, že aerolinie zrušení protestu vítají. „Vedení společnosti těší, že zástupci odborové organizace pochopili důvody pro jednotlivé kroky restrukturalizace. V této souvislosti se obě strany dohodly na lepší vzájemné komunikaci,“ uvedla.

Sdružení pilotů poukazovalo na to, že nynější propouštění pilotů je nad rámec restrukturalizačního plánu firmy a snižuje počet dopravních pilotů už v průběhu restrukturalizace, tedy o rok a půl dříve. Vzhledem ke zvyšování poptávky po letecké přepravě považovalo sdružení pilotů snižování stavů posádek a počtu letadel za nevýhodné.

Gaspar dnes řekl, že části loňského restrukturalizačního plánu se budou aktualizovat na základě vývoje v letecké dopravě a v nejbližší době budou projednány se zástupci odborových organizací a taktéž prezentovány zaměstnancům.

ČSA nyní propouští asi 50 pilotů. „Ty výpovědi budou předány,“ řekl Gaspar. ČSA se ale podle něj nyní zavázaly, že těmto pilotům pomohou a zároveň zlepší přístup k informacím. Sdružení pilotů by tak mělo být průběžně informováno o hospodaření společnosti. Ke konci roku má firma zaměstnávat 300 pilotů. „V zimním letovém řádu se počítá s 29 letadly a 10 piloty na letadlo. Koncem roku 2012, tedy kdy má skončit restrukturalizace, by to mělo být 27 letadel a 9,3 pilotů na stroj,“ uvedla mluvčí aerolinek. 

V ČSA by rozhodně nešlo o první protestní akci. Za posledních dvacet let se piloti vzepřeli vedení aerolinek už šestkrát. Maximálně se ale jednalo o stávkovou pohotovost. K úplnému zastavení letů tak kvůli pilotům nikdy nedošlo.