Situace v Itálii a Španělsku neodpovídá povyku na finančních trzích

Brusel – Situace na italském a španělském trhu s dluhopisy je sice znepokojivá, hospodářskou a ekonomickou situaci v zemích to prý ale neodráží. V prohlášení rozeslaném novinářům to dnes uvedl šéf Evropské komise José Barroso. Třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny jsou v současnosti pod velkým tlakem. Výnosy jejich cenných papírů se ocitají na maximech.

Investoři se začínají obávat, že se dluhová krize zemí platících eurem, která už tvrdě zasáhla Portugalsko, Irsko a hlavně Řecko, nezastaví a že by se mohla rozšířit i do dalších zemí. Obdobnou finanční pomoc, jakou unie poskytla výše zmíněným zemím, však Itálii a Španělsku nabídnout nemůže.

Šéf Evropské komise José Barroso:

„Vývoj na trzích s dluhopisy Itálie a Španělska jsou příčinou hlubokého znepokojení.“

Barroso hned vzápětí zdůraznil, že italské a španělské problémy nejsou podloženy rozpočtovými a ekonomickými fundamenty v těchto zemích a neodráží ani kroky, k nimž oba státy pro posílení těchto fundamentů přistupují. Šéf komise také připomněl, že se eurozóna na mimořádném summitu 21. července dohodla na novém záchranném balíku pro Řecko, ale také na řadě dalších důležitých kroků, které by měly napomoci zastavení šíření dluhové krize dál. Jde zejména o posílení efektivnosti záchranného fondu eurozóny a další reformy.

Nyní je nezbytné rychle pokročit v zavádění těchto dohod do praxe. K některým věcem se ale budou muset vyjádřit mimo jiné i parlamenty v zemích eurozóny, což by mohlo tento proces poněkud zpomalit. Barroso proto již napsal šéfům států a vlád eurozóny, aby se zasadili o to, že tyto kroky budou přijaty bez nějakých zpoždění.

Situaci dnes taktéž probíral italský ministr financí Giulio Tremonti s předsedou takzvané euroskupiny, tedy ministrů financí zemí eurozóny, Jeanem-Claudem Junckerem. Tremonti a Juncker uvedli, že jednali o problémech v eurozóně. Jednání označili za „plodné“, neposkytli však žádné podrobnosti.

Berlusconi: Italské hospodářství stojí na pevných základech 

Dnes odpoledne také mimořádně v parlamentu promluvil o hospodářské situaci v zemi italský  premiér Silvio Berlusconi. V Poslanecké sněmovně zdůraznil, že italské hospodářství stojí na pevných základech, které finanční trh podhodnotil. Podle televizní stanice CNBC je vystoupení vnímáno jako snaha zmírnit napětí na trzích kvůli hospodářské situaci v zemi.

Berlusconiho proslov (zdroj: ČT24)

Podle Berlusconiho nervozita a napětí na trzích neukazují žádné známky brzkého uklidnění. Investoři, které znepokojuje zejména vysoká úroveň italského státního dluhu, prý neberou v úvahu, že italský bankovní systém je silný, soukromé finančnictví stojí na pevných základech a že úroveň zahraničního dluhu je nízká.

Italský premiér rovněž připomněl, že předseda euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jean-Claude Juncker a komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn ocenili italská úsporná opatření a to, že vyrovnaný rozpočet do roku 2014 povede ke snížení dluhu. Premiér zdůraznil, že pro jeho vládu je hospodářský růst klíčový.

V současnosti je Itálie považována za druhou nejvíce zadluženou evropskou zemi. Na finančních trzích v poslední době narůstají obavy, že by se právě Itálie mohla stát po Řecku další obětí evropské dluhové krize.