Americké ekonomice dochází dech. Přijde další recese?

New York - Ve Spojených státech se stále více mluví o hrozbě další recese. Americkému hospodářství podle některých analytiků dochází dech a postrádá růstové impulzy. Trh s bydlením se stále nevzpamatoval a zemi nadále sužuje vysoká nezaměstnanost. Spotřebitelé se zároveň stále snaží splatit dluhy z minulosti a nemají peníze na utrácení.

„Riziko další recese ve srovnání se situací před šesti měsíci vzrostlo,“ uvedla bývalá šéfka ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy Christina Romerová. Podle profesora ekonomie z Harvardovy univerzity Martina Feldsteina je pak nyní pravděpodobnost, že USA čeká další recese, padesátiprocentní. „Tato ekonomika nyní skutečně balancuje na hraně,“ varoval Feldstein.

Podle Roberta Halla ze Stanfordovy univerzity představuje velké riziko především pomalý růst americké ekonomiky v prvním pololetí - v prvním čtvrtletí meziročně činil 0,4 procenta a ve druhém 1,3 procenta. „Čím pomalejší je růst, tím pravděpodobnější je, že nepříznivý šok způsobí recesi,“ podotkl.

Američanům se nechce utrácet

Hospodářství Spojených států brzdí mimo jiné slabá domácí spotřebitelská poptávka, která běžně reprezentuje zhruba 70 procent americké ekonomické aktivity. Její růst v druhém čtvrtletí prudce zpomalil. Poptávka se zvýšila pouze o 0,1 procenta, tedy nejméně od konce poslední recese před dvěma lety.

Podle společnosti Goldman Sachs bude silným varovným signálem pro americkou ekonomiku další růst míry nezaměstnanosti. Z analýzy dat o nezaměstnanosti ve Spojených státech od roku 1948 podle banky vyplynulo, že existuje 76procentní šance, že americká ekonomika je v recesi anebo v ní bude do půl roku, pokud míra nezaměstnanosti během tříměsíčního období vzroste zhruba o 0,3 procentního bodu. USA zveřejní nová data o nezaměstnanosti v pátek.

Dohoda navýšení dluhu by mohlo USA přitížit

Někteří ekonomové, například nositel Nobelovy ceny Paul Krugman, si přitom myslí, že čerstvá dohoda demokratů s republikány o dluhu problémy hospodářství dále zhorší. Její součástí jsou totiž škrty, které Krugman v současné ekonomické situaci považuje za špatné řešení. „Nejhorší věc, kterou za těchto okolností můžete udělat, je ořezání vládních výdajů, protože to ekonomiku utlumí ještě více,“ napsal v deníku The New York Times.

Pesimismus ekonomů sdílejí i trhy. Americké akcie padaly v úterý již osmý den po sobě, což byl nejdelší pokles od finanční krize v roce 2008. Jen v úterý například Index Dow Jones klesl o 265,87 bodu, tedy 2,19 procenta, na 11 866,62 bodu. Značné problémy má i Evropa. Dnes jsou ale vyhlídky obchodování optimističtější díky příznivým údajům o vzniku 114 000 nových pracovních míst v americkém soukromém sektoru v červenci. Klíčové pak pro náladu na trzích budou páteční údaje o nezaměstnanosti v USA.