Ministerstvo zavede u mýtného množstevní slevy

Praha - Ministerstvo dopravy plánuje od příštího roku zavést množstevní slevy z dálničního mýtného, informuje dnes list E15. Hodlá je uplatnit podle zásady: čím více kilometrů za rok, tím větší sleva. Záměr úřadu by mohla zmařit pouze Evropská unie, která plán nyní posuzuje. „Pokud bude vyjádření unie pozitivní, nevidíme jediný důvod, proč slevy už od příštího roku nezavést,“ prohlásil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

To, že by Brusel plán na zavedení slev zarazil, není podle dopravců ze sdružení Česmad Bohemia pravděpodobné. Podobný model totiž funguje i jinde v unii, například ve Francii či Itálii.

„Základním principem totiž je, že slevy platí pro všechna vozidla, nikoli pouze pro tuzemská. Nediskriminuje ani malé dopravce, protože se vypočítává po jednotlivých automobilech,“ uvedl mluvčí Česmadu Martin Felix. Nejvíce budou z nového opatření těžit tuzemští dopravci, kteří se na celkových mýtných platbách podílejí téměř 60 procenty, dodal.

Zatím není jasné, o jak velké slevy půjde. Podle unijních pravidel je maximum 13 procent. Podle ujetých kilometrů se budou slevy dělit do několika pásem. Sleva na mýtném má kromě dalších opatření kompenzovat dvojí čtvrtinové zvýšení mýtných sazeb. První se událo letos v lednu, druhé přijde se začátkem příštího roku.

Ministerstvo hodlá zavést slevy od ledna. Bude záležet na tom, jak rychle se podaří schválit novelu zákona o pozemních komunikacích, která novinku zavádí. Novelu již obdržela legislativní rada vlády, ministři by ji měli dostat po vládních prázdninách. Podle firmy Kapsch se navíc dají slevy snadno dopočítat i zpětně k lednu, i když budou technicky zavedeny až později v průběhu roku.