Akcie v USA obrátily směr, letí vzhůru

Washington – Světové trhy se opatrně vrací do kladných čísel. Americké akcie večer na závěr obchodování stoupaly raketovou rychlostí a hlavní indexy Dow Jones a Nasdaq tak uzavřely v plusu. V úterý se jim tak podařilo smazat velkou část pondělních ztrát. Širší index S&P 500 si připsal nejvyšší zisky za více než dva roky. Obchodování na trhu však bylo velmi nestabilní a trh po konci zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) změnil několikrát směr.

Včera se dařilo především bankovním společnostem a oborový index KBW stoupl o 6,7 procenta. Objem obchodování byl vysoký, zobchodováno bylo 16,4 miliardy akcií, což je více než dvojnásobek letošního denního průměru.

Index Dow Jones v úterý stoupl o 429,92 bodu, tedy 3,98 procenta, na 11 239,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 53,07 bodu neboli 4,74 procenta na 1 172,53 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 124,83 bodu čili 5,29 procenta na 2 482,52 bodu.

Fed včera slíbil, že ponechá úrokové sazby na rekordně nízké úrovni ještě nejméně dva roky. Chce tak podpořit slabý ekonomický růst. Prohlášení však neobsahovalo žádný nový příslib podpory ekonomiky, na který trhy čekaly.

Měny prohlášení Fedu neuklidnilo

Vývoj ceny dolaru se po prohlášení americké centrální banky neuklidnil. Naopak pokračoval v poklesu a vůči švýcarskému franku v jednu chvíli ztrácel až pět procent. Rozhodnutí Fedu dále snížilo přitažlivost dolaru pro investory. Frank se dostal na nový rekord i vůči euru a investoři jsou nyní obezřetní a budou pozorně sledovat, zda švýcarská centrální banka nebude intervenovat. Euro k dolaru stouplo o 1,3 procenta na 1,4260 dolaru. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,9 procenta na 76,98 jenu.