Akciové trhy ráno ožily, pak šly znovu ke dnu

Praha/Tokio - Pražská burza se v závěru obchodování opět propadla do červených čísel a hlavní index PX odepsal 2,15 procenta. Oslabovaly i další trhy ve středoevropském regionu. Po třech dnech se však konečně do černých čísel dostaly burzy v Asii, například japonský Nikkei vzrostl o více než procento. Vzhůru jej táhly závěrečné zisky na Wall Street, jimiž investoři po prudkých výkyvech reagovali na příslib americké centrální banky (Fed) ponechat úrokové sazby téměř na nule ještě dva roky. Investoři ale dál zůstávají obezřetní, americká ekonomika je totiž stále slabá a podle odhadů ještě nějakou dobu zůstane.

Pražské burze se příliš nevyvedl závěr obchodování. Hlavní index PX odepsal 2,15 procenta na 979,4 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise, akcie Komerční banky spadly o více než deset procent. Ztráty postihly také cenné papíry ČEZ. Ovšem aktivita obchodníků byla opět nadprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes dosáhl téměř 3,88 miliardy korun.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance dnes byla negativní nálada přiživena především vývojem na západoevropském trhu. Investoři v obavách z dalšího možného snížení ratingu, nyní Francie, agresivně vyprodávali tamní bankovní zástupce ze svých portfolií.

Ráno bylo lépe

Ráno trh podle Tomáše Otáhala z Patria Finance posiloval díky úternímu růstu akcií ve Spojených státech po prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, že Fed nechá úrokové míry na dně až do poloviny roku 2013. „Změna sentimentu na hlavních světových trzích ovšem na pražskou burzu rychle vrátila strach a zhruba polovina emisí nakonec končila ve ztrátě,“ vysvětlil Josef Němý z Komerční banky.

Pražská burza
Zdroj: ČT24

Nejlépe si v Praze dopoledne vedly akcie sítě autobazarů AAA Auto, se kterými bylo v úterý dvakrát pozastaveno obchodování kvůli propadu až o 30 procent. K přerušení obchodování s tímto titulem však došlo i dnes. Tentokrát se obchodování zastavilo na 15 minut kvůli silnému růstu. AAA Auto si dopoledne připisovaly 14,81 procenta na 19,85 korun. Dvouciferný zisk, a to 11,42 procenta na 180,50 korun, zaznamenávají i cenné papíry NWR. Dobře se vede i technologické KIT digital, která v úterý oznámila, že v druhém čtvrtletí více než zdvojnásobila tržby.

Evropa zahájila zvesela, pak opět padala

Optimisticky zahájily i evropské akcie. Navázaly na úterní oživení z dlouhého propadu. Zotavování však během dopoledne ztrácelo síly a do záporných pásem se dostaly zejména akcie italských bank. Akcie většinou rostly až do druhé hodiny odpoledne. Pak se ale dostavil propad, když se ve volném pádu ocitly akcie bank. Na ty hodně působily spekulace o chystaném snížení ratingu Francie, ačkoliv dvě přední ratingové agentury potvrdily, že změnu nechystají.

Panevropský index FTSEurofirst 300 nakonec odepsal 37,51 bodu a den uzavřel propadem o 3,96 procenta na hodnotě 910,39 bodu. Během dopoledne měl ještě zisk téměř dvě procenta.

Jeden z makléřů v Londýně:

„Mluví se tady o možném snížení ratingu Francie. Trh je hodně nervózní a vypadá to, že Francie bude další zemí, kterou bude mít každý na radaru. Proto se prodávají francouzské banky.“

Banku Société Générale zasáhla vlna spekulací

Z jednotlivých západoevropských burz nejvíce spadla ta pařížská, kde hlavní index CAC 40 odepsal 5,45 procenta na 3002,99 bodu. Je tak v blízkosti ročního minima. K propadu výrazně přispěly akcie banky Société Générale, které během dne odepisovaly více než 21 procent.

K pádu akcií Société Générale přispělo hned několik negativních zpráv o bance, převážně ale dohady a spekulace, včetně údajně chystaného zestátnění. Přestože banka spekulace popřela, její akcie nakonec uzavřely se ztrátou 14,7 procenta na 22,18 eura.

Rovněž index britských akcií FTSE 100 oslabil o 3,05 procenta na 5007,16 bodu, hlavní index frankfurtské burzy DAX pak klesl o 5,13 procenta na 5613,42 bodu. I na těchto burzách ztrácely hlavně bankovní tituly.

Akcie v USA znovu prudce padají, částečně kvůli Francii 

Americké akcie se dnes vrátily k hlubokému propadu, za kterým byly vedle obav ze zpomalení ekonomiky také vysoké ztráty francouzských bank. Některé z nich během dne ztrácely až 20 procent v obavách, že mají v portfoliích příliš vysoké zastoupení dluhopisů vysoce zadlužených evropských zemí. 

Dow Jonesův index se ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) pohyboval kolem 10 880 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 3,2 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval 2,8 procenta na 1 140 bodů, podobně index Nasdaq Composite ztrácel 2,5 procenta na 2 420 bodů. Obchodování bylo vysoce rozkolísané a hodnoty indexů se v krátké době měnily i o celá procenta. Ztráty v průběhu dne dosahovaly skoro pěti procent.

Japonské trhy rostou, investoři však zůstávají obezřetní

Nikkei 225, index tokijské burzy, v závěru stoupl o 1,1 procenta na 9 038,74 bodu a širší index Topix zpevnil o 0,8 procenta. V předchozích třech dnech Nikkei v rámci globálních výprodejů na akciových trzích ztratil téměř osm procent.

Tokijští investoři se nechali inspirovat závěrečným rychlým růstem na newyorské burze, kterou nakonec oznámení Fedu po těžkých výkyvech výrazně posílilo a její širší index stoupl nejvýrazněji za více než dva roky. Podle analytiků Fed kromě oznámení zachování sazeb na nule ponechal prostor pro nová podpůrná opatření. „Zásah Fedu je pro Ameriku určitě dobrou zprávou. Firmy si budou moci levněji půjčovat. Po dobu dvou, tří let budou v určitém bezpečí,“ tvrdí burzovní analytik Fidel Helmer.

Podle některých investorů měla americká centrální banka zajít ještě dál a podpořit americké hospodářství ekonomickými stimuly. „Nejistota bude na trzích panovat ještě další dny, možná týdny. Rozhodující bude, jestli politici konečně přijdou s jasným řešením dluhové krize,“ předpovídá trader Robert Halver. „Nebojím se, včera jsem zase nakoupil akcie. Trhy se uklidní. Je to jen otázka času,“ oponuje ale trader z Paříže Alain Marron.

Většina investorů je však opatrná a s ohledem na pravděpodobnost dalšího růstu kurzu jenu. Akcie velkých vývozců navíc měly tendenci oslabovat. Sdělení Fedu znamená, že dolar zůstane slabý a jen bude vůči němu růst na nové rekordy, což dolehne na japonské vývozce.

Hlavní ekonomka Royal Bank of Scotland Junko Nishioka:

„Takové reakce (zájem o akcie) jsou jen dočasné. Na trhu pořád existuje reálné riziko negativního vývoje globální ekonomické recese. Myslím, že dolar bude znovu klesat, což znamená, že japonská ekonomika bude čelit vážné situaci.“

Skeptickému scénáři svědčí i výsledky hospodaření Spojených států v minulých měsících. Fed sice odhadoval, že americká ekonomika letos poroste asi o 2,7 procenta, jenže poslední čísla ukázala, že hrubý domácí produkt stoupnul jen o 0,8 procenta.

Japonská burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Junji Kurokawa

Dolaru velké nákupy v dohledné době nehrozí

Na devizovém trhu dnes dolar po úterním propadu oživoval, s ohledem na oznámení Fedu však bylo jeho zotavování omezené. Vyhlídka ponechání nulových oficiálních dolarových úroků ještě dva roky říká, že dolar nebudou investoři kupovat kvůli výnosům, zatímco jeho pozici bezpečné měny přebral švýcarský frank a japonský jen.

Ropa se opět šplhá nahoru

Dnes si polepšila i cena ropy, která dopoledne výrazně rostla. Londýnská ropa Brent si připsala více než čtyři dolary. Kolem 11:40 SELČ se cena ropy Brent zvýšila o 3,6 dolaru na 106,17 dolaru za barel, když předtím stoupla až na 106,58 dolaru. Americká lehká ropa WTI zdražila o 2,91 dolaru na 82,21 dolaru.

Někteří analytici však varují, že navzdory počátečnímu nadšení by se ceny koncem týdne mohly začít opět snižovat, protože pozornost se zase soustředí na výhled globálního růstu. „Vliv Fedu se pravděpodobně do konce týdne vytratí,“ uvádí se ve zprávě analytické společnost MF Global.

Těžba ropy
Zdroj: ISIFA/EPA/HAGEN OEYVIND

Mezinárodní agentura pro energii dnes varovala, že růst světové poptávky po ropě se může příští rok při výraznějším útlumu ekonomiky zpomalit až na téměř třetinu aktuálně předpokládaného tempa. V pravidelné měsíční prognóze na letošní a příští rok však energetický poradce 28 vyspělých zemí včetně České republiky učinil zatím jen menší změny.