Hackeři zastavili obchodování na burze v Hongkongu

Hongkong – Ve středu bylo pozastaveno obchodování se sedmi tituly na hongkongské burze. Důvodem byl útok hackerů na webové stránky, kde burza publikuje firemní sdělení. Provoz webových stránek byl pozastaven a obchodovat se přestalo na půl dne. Žádný z dalších systémů, které řídí hongkongská burza, napaden nebyl.

Napadené tituly patří k těm největším, které se podílejí na Hang Seng indexu. Patří k nim HSBC, Cathay Pacific nebo China Power International. Firma nyní pátrá po motivu útoku a zkoumá, jaké informace chtěli hackeři ukrást. Celá záležitost byla předána ke zkoumání policii a bezpečnostní komisi.

Charles Li z hongkongské burzy:

„Aktuálním závěrem je, že jde o výsledek zákeřného útoku hackerů zvenku.“

Zatím není známo, zda byl web napaden, nebo k němu hackeři získali přístupová data. Hackerský útok způsobil nedostupnost stránek. Pokud problémy nebudou vyřešeny do čtvrtečního večera, prohlášení firem budou vkládána na úřední tabuli Hang Seng. Obchodování s postiženými akciemi bude obnoveno.

Hongkongská burza se tak stala jednou z mnoha, kterou si hackeři vzali do hledáčku. Například na začátku srpna počítačoví piráti napadli burzu v Zimbabwe a v únoru zveřejnil americký Nasdaq, že hackeři plánovali útok na jeho „Directors Desk“ webovou aplikaci.