Inflace v unii i eurozóně na začátku léta zpomalila

Brusel – Spotřebitelské ceny v Evropské unii i eurozóně v červenci zastavily. Meziroční růst totiž v celé sedmadvacítce poklesl na 2,9 z červnových 3,1 procenta. V bloku platícím společnou měnou pak klesla inflace o dvě desetiny na 2,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Inflační tlaky zmírnily nižší ceny oděvů o téměř 15 procent. Zlevnilo rovněž vybavení domácností a komunikace. Tento pokles částečně zmírnil růst cen za kulturu, dovolené, v hotelech, v restauracích a v dopravě. Nejvíce naopak meziročně rostly ceny v dopravě, a to o 5,5 procenta. Důvodem jsou především vysoké ceny pohonných hmot a topného oleje, které vyletěly téměř o čtvrtinu. O pět procent dražší bylo oproti loňsku i bydlení.

Nejnižší nárůst cen si užívali Irové – o jedno procento. Za Irsko se zařadilo Slovensko a Švédsko. Nejvíce, o 5,3 procenta, naopak ceny rostly v Estonsku - a následovalo Rumunsko. Inflace zpomalila celkem v šestnácti zemích, v devíti zrychlila a ve dvou se nezměnila.

Rychlý odhad Eurostatu z konce minulého měsíce tak dnešní zpráva potvrdila. Jádrová inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, zpomalila v eurozóně na 1,5 procenta z červnových 1,8 procenta. Tento ukazatel sleduje centrální banka při rozhodování o úrokových sazbách a jejím cílem je udržet jádrovou inflaci pod dvěma procenty. Analytici však upozorňují, že tento údaj je částečně zkreslený kvůli změně metodologie v Itálii. Na rozhodování o sazbách tak zřejmě budou mít vliv až údaje za další měsíc.