Střední a východní Evropa táhne zisky VIG vzhůru

Vídeň - Rakouské pojišťovací skupině Vienna Insurance Group (VIG) vzrostl v prvním pololetí zisk před zdaněním o 10,4 procenta na 282,2 milionu eur (6,9 miliardy korun) a desetiprocentní nárůst čeká společnost i v celém letošním roce. Více než polovinou se na zisku a příjmech z pojistného podílely aktivity mimo Rakousko, tedy v zemích střední a východní Evropy v čele s českým trhem. Výsledky hospodaření VIG naplnily očekávání trhu.

„Úspěch naší strategie ve střední a východní Evropě prokazuje to, že zisk z těchto trhů již překračuje příspěvek Rakouska,“ uvedl generální ředitel společnosti Günter Geyer.

VIG zaznamenala zejména silný růst na českém trhu životního pojištění, kde jí výběr pojistného vzrostl o 23,3 procenta na 431,5 milionu eur. Celkový příjem pojistného českých aktivit VIG stoupl o 12 procent na 973,7 milionu eur. Podíl VIG na českém trhu činil za pololetí 30,3 procenta a proti prvnímu čtvrtletí se snížil o tři procentní body. Skupina si však udržela pozici jedničky na českém trhu. Do skupiny VIG v Česku patří pojišťovna Kooperativa.

Komentář Václava Kmínka (zdroj: ČT24)