Sokolovská uhelná hrozí masivním propuštěním

Sokolov – Největší těžařská společnost na západě Čech hrozí, že propustí stovky zaměstnanců - a to v případě, že bude muset nakupovat od roku 2013 emisní povolenky. Společnost údajně bude nucena hledat razantní úspory. Kromě propouštění by případně snížila i podporu regionu.

Za povolenky na rok 2013 bude muset Sokolovská uhelná zaplatit 1,5 miliardy korun. Aby se společnost nepropadla do ztrát, musela by přijmout úspory. „To znamená méně oprav, méně investic a také méně osobních nákladů a redukce pracovních míst a na toto se už vlastně připravujeme,“ uvedl technický ředitel Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl.

Podle Pöpperla by do roku 2015 musela Sokolovská uhelná propustit až 800 zaměstnanců. Karlovarský kraj se kromě toho bude muset vypořádat ještě s dalším problémem. „To, že budeme redukovat náklady, znamená, že budeme redukovat podporu regionu,“ dodal Pöpperl. Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD) odhaduje, že kulturní a sportovní organizace by přišly na sponzorských darech každý rok o víc než půl miliardy korun.

Hejtman proto chce, aby se část odvedených peněz do regionu vrátila. Novotný podle svých slov dopisem oslovil ministra financí Miroslava Kalouska i premiéra Petra Nečase, odpovědi ale prý byly negativní. Ministerstvo životního prostředí vzkázalo, že celoevropský trh s emisními povolenkami musí Česko respektovat. Vláda by se podrobnostmi prodeje emisních povolenek měla zabývat v polovině září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)