Silný frank škodí vývozu tradičních švýcarských lahůdek

Bern – Švýcarsko jako země, která si vždy zakládala na soběstačnosti vůči svým evropským sousedům, je pod tíhou ekonomických vztahů nuceno reagovat na vzrůstající hodnotu své měny. Silný švýcarský frank totiž stále více komplikuje obchody vývozců a hospodářství země je navíc v posledních letech stále těsněji závislé na zahraničních zákaznících. Nevýhodný kurz pro export je nejvíce znát v potravinářském průmyslu, včetně výroby tradičního švýcarského ementálu.

Výrobci známého děravého sýru musí stále více kompenzovat menší zisky, kvůli silnému kurzu franku se totiž vývoz přestává vyplácet. Například firma Emmental Show Dairy musela produkci sýrových kol snížit až o třetinu. „Ještě vloni jsme vydělávali přes 7 franků na kile. Teď to kleslo na 5 a půl franku a blížíme se hranici, kdy budeme vážně uvažovat o tom, že to tady zavřeme,“ tvrdí manažer firmy Adrian Zehnder.

Zájem o švýcarský sýr i jiné potravinářské výrobky, například čokoládu, navíc v zahraničí klesl. Hlavně v Itálii a ve Španělsku lidem kvůli krizi zbývá na lahůdky méně peněz. Podle švýcarské vlády vývozcům paradoxně škodí to, že se zemi ekonomicky stále daří. „Nemluvíme o krizi. V současnosti čelíme problémům spojeným se silným frankem, ale nepřipravujeme se na recesi. Uvidíme, jaké problémy to přinese,“ řekl mluvčí švýcarské vlády Andre Simonazzi.

Silný frank zhoršuje i hospodářské vyhlídky země. Pro rok 2011 vláda počítá se zpomalením růstu jen lehce nad 2 procenta, o rok později by měl klesnout jen na procento a půl.

Silná měna škodí švýcarskému vývozu (zdroj: ČT24)