Rozvíjející se ekonomiky ztrácejí ozdravný vliv z roku 2008

New York – Podpůrný efekt států s dynamicky se rozvíjející ekonomikou, známých pod zkratkou BRICS, se podle expertů nebude v nastupující vlně akciových propadů opakovat. Zatímco během recese v roce 2008 právě tyto země táhly růst, tentokrát prý svět před krizí nezachrání. V současnosti totiž i jejich hospodářství zpomaluje a poptávka po západním zboží navíc klesá.

K Brazílii, Rusku, Indii, Číně a Jižní Africe, tedy zemí BRICS, se ještě nedávno upínaly naděje evropských a amerických firem, které doma bojovaly s důsledky finanční krize. Jejich rychle se rozvíjející trhy byly dlouho vůči krizi imunní, nyní však i jim dochází síla. „Třeba Číňanům se v posledních pěti šesti letech dařilo velmi dobře zvládat inflaci, ale přitom se jim povedlo zvyšovat domácí poptávku,“ komentoval dosavadní situaci analytik REUT ASIA business Gavin Wendt.

Už jednou Čína dokázala zadřenou světovou ekonomiku táhnout nahoru, nyní však podobné ambice mít zřejmě nebude. „Čína je velmi exportně otevřená země. Je velmi závislá na amerických a evropských trzích a zpomalování na těchto trzích zpětně na tu Čínu velice tvrdě dopadá,“ ekonom Pavel Mertlík.

Ve stejné situaci jsou nyní i ostatní čtyři země BRICS. Podle banky Goldman Sachs se příjmy největších amerických firem, které se soustředí na trhy rychle se rozvíjejících zemí, od dubna propadly o patnáct procent. Jejich trhy v současnosti rostou velmi pozvolna a navíc se objevily další problémy.

Například Indie, Čína a Brazílie během krize doplatily na poskytování velkých dotací – ekonomiky se sice rozjely, ale s nimi taktéž ceny. Země proto musely zvednout úrokové sazby, aby zabránily příliš vysoké inflaci. „Politici už nemají tolik možností, jako měli na konci roku 2008. Problémy se týkají hlavně akciových trhů, ale brzké zlepšení nečekáme v žádné oblasti,“ uvedl ředitel výzkumu pro regiony BNP Paribas Erwin Sanf. Zpomalení ekonomik na druhém konci světa by se mohlo dotknout i Česka, které je závislé na úrovně ekonomik okolních zemí. Těm nyní budou zakázky zemí BRICS chybět.