Už ani firmám se do zavádění eura v Česku moc nechce

Praha - Přechod z koruny na euro už nezajímá téměř nikoho. Poté, co od něj dali kvůli dluhové krizi ruce pryč politici, mizí i podpora jeho dosavadních největších zastánců, tedy firem, a to i těch, které aktivně obchodují se zahraničím. Vyplývá to z průzkumu mezi malými a středními podniky, který má Česká televize k dispozici.

Euro místo koruny v roce 2016? Pro tři čtvrtiny oslovených firem něco nepředstavitelného. Z více než 530 jich o společnou měnu stojí jen 114. Ještě před čtyřmi lety přitom stejný průzkum dopadl zcela opačně a pro okamžité zavedení eura bylo 71 procent podniků. Podle původních plánů z dob vstupu Česka do Evropské unie se už mělo v Česku dávno eurem platit.

Jenže situace se od té doby dost změnila a ukázalo se, že ani eurozóna není všemocná. „Dřív bylo euro považováno za super značku, za elitní klub, kam každý chtěl patřit. Teď se ukazuje, že ten klub zas až tak elitní není,“ zdůraznil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. „Naopak co se týče české koruny, o té se mluví jako o novém švýcarském franku, navíc teď došlo ke zvýšení ratingu, takže pozice koruny se v mnohém vylepšila, kdežto euro se jenom zhoršilo,“ dodal.

Přesto se sem tam někdo, kdo by ještě chtěl zavést euro, najde. Kromě turistů, kterým by odpadly starosti s výměnou peněz na dovolenou, jsou to i některé firmy. „Podniky, které mají svou matku v eurozóně, ti chtějí zavést euro, ale podniky, které v eurozóně matku nemají, tak jsou na tom v některých momentech stejně jako menší a střední podniky,“ podotkl prezident hospodářské komory Petr Kužel.

Analytici dávají malým a středním podnikům, které euro většinou nechtějí, za pravdu a upozorňují, že v současné situaci na silné koruně ani nijak netratí. „Aktuálně kurz zhruba odpovídá ekonomické situaci, takže nijak neohrožuje exportéry,“ konstatoval analytik Patria Finance David Marek.

Miroslav Kalousek, ministr financí

"Je zřejmé, že eurozóna po krizi, pokud bude existovat euro, bude úplně jiná.

Ekonomové dále upozorňují, že se zavedením eura se teď vyplatí počkat, až bude jasné, jak bude eurozóna po krizi vypadat. Stále častěji se totiž mluví o tom, že by se z ní zadlužené země mohly vylučovat. Hovoří se také o tom, že by mohlo vzniknout tzv. supereuro, kterým by platily nejsilnější země současné měnové unie v čele s Německem.