Řecký bankrot jako fíkový list. Německá FDP bojuje o přežití

Berlín – Krize v eurozóně a znepokojující situace Řecka se nepromítá jen do situace na světových trzích a v bruselských chodbách. Výrazně ovlivňuje i Německo, nejsilnější ekonomiku EU, kde se řecká krize již dávno stala tématem vnitropolitických klání. Nyní se koaliční strana FDP (svobodní demokraté) v rámci boje o politické přežití postavila proti kancléřce Angele Merkelové a trvá na debatě o možném řízeném bankrotu Řecka.

Předseda FDP a vicekancléř Philipp Rösler počátkem týdne jako první člen německé vlády připustil řešení řeckého problému řízenou insolvencí země. Merkelová ho následně vyzvala k „vážení slov“ a neznejisťování trhů. V dnešním rozhovoru pro Financial Times Deutschland se ovšem za Röslera postavil i druhý muž svobodných demokratů Christian Lindner.

Podle Lindnera potřebují mít lidé v Německu i v Řecku a finanční trhy jasno, co se může dít. „A to nejde tak, že člověk složí slib mlčenlivosti,“ odmítl generální tajemník FDP apel Merkelové, aby se veřejně nespekulovalo o možném bankrotu Řeků. Podobně se v dnešním tisku vyjádřili také další politici FDP.

Strach o eurozónu? Spíš o svou existenci, soudí deníky

Podle německých komentátorů se FDP v posledních dnech kriticky profiluje kvůli snaze získat přízeň voličů. Strana po pádu pod pětiprocentní hranici preferencí a nezdaru ve většině letošních regionálních voleb bojuje o holou existenci. „Liberálové se chtějí profilovat jako eurokritici, což může krátkodobě přinést hlasy, ohrožuje to ale koalici,“ hodnotí současný vývoj v redakčním komentáři dnešní Der Tagesspiegel.

Stále větší nelibost Němců z finanční podpory zadlužených států, jejíž největší díl v eurozóně má nést právě Spolková republika, by FDP mohla podle Tagesspiegelu některé ztracené voliče vrátit. Zda strana vsadila na správnou kartu, se může ukázat už v neděli, kdy se konají zemské volby v Berlíně.

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24

Politickou kartu vystavila Merkelové i bavorská sestra CSU

Proti kurzu Merkelové a jejích křesťanských demokratů (CDU) se však staví i druhý koaliční partner, sesterská bavorská Křesťanskosociální unie (CSU). Její představitelé otevřeně požadují zavést opatření, aby bylo možné rozpočtově neukázněné členy eurozóny ze společenství vyloučit.

Ani jejich politika není vedena čistě bohulibou snahou ochránit eurozónu, jak naposledy upozornil například server magazínu Der Spiegel. Za dva roky se v Bavorsku konají zemské volby a CSU touží získat znovu většinu hlasů, která by ji udržela u moci. Podle průzkumů totiž hrozí, že v opačném případě CSU po mnoha desetiletích skončí v opozici.