Kalouskově reformě penzí věří hlavně třicátníci

Praha – Vládní reforma penzí oslovila především dnešní generaci třicátníků. Téměř dvě třetiny z nich mají jasno, že využijí možnost spořit si na individuálních účtech, v soukromých penzijních fondech. Přesvědčit o výhodách penzijní reformy zbytek veřejnosti se však kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) příliš nedaří. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury Millward Brown pro Lidové noviny.

Bezmála každý druhý Čech tvrdí, že v penzi zůstane raději dál závislý na státu. Konkrétně tak reaguje 49 procent lidí, 11 procent o osudu prostředků na penzi ještě pořádně nepřemýšlelo. Zbylých 40 procent uvažuje, že si na důchod přispějí některou z nabízených variant.

Závěry průzkumu ukazují, že změnit zaběhnutou praxi hodlají nejvíce lidé ve středním věku. Starší ročníky naopak otevřeně přiznávají, že se v otázce penzí spolehnou na stát. Mladí zase dávají najevo, že důchody jdou zatím mimo ně.

Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí

„Výsledky přesně odpovídají našim předpokladům, že se zapojí polovina lidí.“

Ještě v březnu přitom průzkum Lidových novin ukázal, že se do důchodové reformy zapojí jen 41 procent lidí a podpora třicátníků tehdy byla sotva 30procentní. Experti proto upozorňují, že aktuální propočty zatím nelze považovat za úspěch. „Zatím věrně kopírují nálady ve společnosti. Ideální by bylo, kdyby u mladších ročníků dosahovala míra zapojení třeba až 90 procent možných klientů,“ soudí prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Přitáhnout ještě více zájemců má vládě pomoci propagace reformy, kterou resort práce plánuje rozjet po definitivním schválení zákona. „Do ukončení legislativního procesu to nemá cenu,“ přiznává Drábek. Zatím reforma prošla Poslaneckou sněmovnou. Čeká ji ještě hlasování v Senátu a podepsat ji musí také prezident. V Senátu reforma zřejmě narazí, protože tam má většinu ČSSD, která změny v systému penzí nepodporuje. Koalice má nicméně ve sněmovně dostatek hlasů pro to, aby senátní veto přehlasovala.

Vládní návrh penzijní reformy počítá s tím, že by si lidé mohli převést tři procentní body ze sociálního pojištění, které nyní činí 28 procent ze superhrubé mzdy, na individuální účty u soukromých penzijních společností. Dvě procenta si ale budou muset přidat ze svého. Procento by také mohli přispívat na důchod svým rodičům.