Rasové nepokoje srazily ceny domů na Šluknovsku k nule

Šluknov/Praha - Napětí na severu Čech dopadá i na cenu tamních nemovitostí. Domy a byty v okolí, kde žijí sociálně slabí, jsou prodejné jen stěží. A jak České televizi potvrdili realitní makléři, zájemci o bydlení se na případné sousedy ptají stále častěji v celém Česku. Cenové nůžky se tak rozevírají například mezi jednotlivými částmi pražského Žižkova.

Ve Šluknovském výběžku se od srpna demonstruje proti údajně zvýšené kriminalitě Romů. K otevřeným projevům nespokojenosti obyvatelstvo podnítily dva údajné útoky Romů na bílou většinu. Na neudržitelnou situaci si stěžují místní, jejich nespokojenosti stále častěji využívají i různé extremistické skupiny. Kvůli udržení klidu v regionu musela policie posílit stavy o pořádkové jednotky z Prahy.O tom, jak situaci na Šluknovsku řešit, se už zajímají i vládní činitelé. Nejvíce na ni ale doplácejí místní. Prodat byt či dům ve třech obcích na severu Čech, kde konflikty gradují nejvíce, je stále těžší. Cena třípokojového bytu v malém městečku na severu Čech se obvykle pohybuje kolem milionu korun. Ve Šluknově se už ale blíží nule. Zájemci se nehrnou – vadí jim sousedé.

„Lidé, kteří bydlí u ubytoven, tak v podstatě dům nemohou prodat a nezbývá nic jiného, než jej prodat spekulantům pod cenou – hodně pod cenou,“ upozornil realitní makléř Ladislav Žatečka. Češi jsou zvyklí ptát se na sousedy historicky, v poslední době ale podobných dotazů na Šluknovsku rychle přibývá. „V poslední době je to ale o 100 procent více,“ odhaduje Žatečka.

Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR

"Není vůbec překvapivé, že to, co se teď děje ve Šluknovském výběžku, vyvolá určitou paniku na trhu s byty a že se ta panika obrátí i proti dalším kulturám a národnostem.

Cenové rozdíly mezi dobrou a špatnou adresou rostou po celém Česku

Na své sousedy se ale neptají jen kupující na Šluknovsku. Podle makléřů tuhle otázku položí po celé zemi zhruba třetina kupujících. Za dobrou adresu daleko od případných ghett si jsou Češi ochotní i připlatit. Makléři navíc čekají, že smutný příběh obcí ve Šluknovském výběžku cenové nůžky mezi dobrou a špatnou adresou ještě víc rozevře.

Rozdíly přitom rostou a budou růst nejen mezi jednotlivými městy a čtvrtěmi, ale i mezi jednotlivými ulicemi. „Když si vezmeme například byt v Praze na Žižkově, tak rozdíl mezi spodním Žižkovem a dalšími - hezčími - ulicemi na Žižkově je asi dvacet procent až 25 procent,“ podotkl makléř Lubomír Mílek.

V Česku se množí i „ghetta“ cizinců

Roli ve výběru adresy nehraje jen kriminalita, ale i národnost kupujícího i spolubydlících v domě. „Byt v domě, kde je převážná míra zahraničních obyvatel, je mnohdy těžké prodat Čechům, musí se nabízet zahraničním zájemcům,“ upozornil tajemník Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Roste ale i míra sortování cizinců do určitých lokalit. Například v Praze kupují Rusové domy a byty nejčastěji v Dejvicích a ve Stodůlkách. Vietnamská komunita se soustředí na sídlišti Košík a v Libuši a Američané a Angličané zase bydlí v Nebušicích.