Dolarových milionářů v ČR loni přibylo skoro o třetinu

Praha – V Česku loni vzrostl počet dolarových milionářů o více než 29 procent, přes milion dolarů mělo 16 200 lidí. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a Merrill Lynch Global Wealth Management, kterou dnes prezentovala Capgemini. V tuzemsku tak bylo více boháčů než například v sousedním Polsku.

„Rostoucí počet velmi bohatých lidí v ČR reflektuje fakt, že loni se ekonomická situace mírně zlepšila. Druhým důvodem je to, že v české společnosti se postupně rozevírají nůžky mezi domácnostmi s nízkými a vysokými příjmy,“ vysvětlil analytik Patria Finance David Marek.

Robert Bezecný, daňový poradce z Deloitte:

„Nezanedbatelný vliv má příznivé daňové prostředí. Pokud se bavíme o dolarových milionářích, tak už to není jen deset nejbohatších Čechů, ale jsou to šéfové nadnárodních firem nebo středně velkých firem.“

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Celosvětově už je milionářů víc než před finanční krizí

Celosvětově počet lidí s majetkem přesahujícím milion dolarů překonal hranici z předkrizového roku 2007. Oproti loňskému roku má takový majetek o 8,2 procenta lidí více. Jedenáct milionů boháčů tak drží jmění dosahující téměř 43 bilionů dolarů. Polovina veškerých milionářů pochází ze Spojených států, Japonska a Německa. Vedou USA s 3,1 milionu boháčů. Mezi 12 zeměmi s nejvíce boháči se poprvé objevila Indie. Oblast Asie a Tichomoří také poprvé předstihla v počtu milionářů i ve výši investovatelného majetku Evropu a zaujímá druhé místo za severní Amerikou.

Největší nárůst milionářů zaznamenaly Hongkong, Vietnam, Polsko, Srí Lanka a Švédsko. „Největší nárůsty zaznamenaly asijské země. Během krize asijské země zaznamenaly nejmenší pokles hrubého domácího produktu a po krizi naopak nejvíc rostly,“ podotkl Jiří Briford z české pobočky Capgemini.

Žen je mezi milionáři sotva třetina

Zhruba dvě procenta milionářů tvoří mladí lidé do 31 let. Dalších 15 procent lidé mezi 31 a 45 lety. Největší podíl žen mezi milionáři je v severní Americe, kde tvoří 37 procent boháčů. V druhém Japonsku mají ženy podíl 32 procent.

Seznam těch úplně nejbohatších vydává časopis Forbes. Nejbohatším Čechem je s devíti miliardami dolarů stále majitel společnosti PPF Petr Kellner. Vládcem světových boháčů je ale Mexičan Carlos Slim Helú. Jeho telekomunikační impérium už mu vyneslo víc než 74 miliard dolarů.