Pražská burza dnes rostla nejvíce v Evropě

Praha – Pražská burza se na začátku týdne veze na vlně optimismu. Dnes si totiž připsala nejlepší zisk v Evropě, a částečně tak korigovala ztráty z uplynulého týdne. Po delší době tak hlavní index českého obchodování PX výrazně posílil, když přidal 4,35 procenta na 901,7 bodu. Nejlépe se vedlo akciím Erste Group Bank, které si polepšily o 12 procent. Do červených čísel se dostaly jen akcie telekomunikační společnosti Telefónica.

Pražský index je dnes se svým ziskem evropským premiantem. Podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče lze však velkou část růstu přičíst pátečnímu dřívějšímu uzavření pražské burzy proti většině západních trhů. Další analytici připisují prudký růst spíše korekci významných propadů z minulého týdne. „Pražská burza ve srovnání se západními nebo klíčovými akciovými trhy ztratila téměř 1,5násobek toho, co dejme tomu německý index,“ vysvětlil ve Studiu Burza makléř Patria Finance Jan Korb.

Analytik Fio banky Josef Dudek:

„Panické prodeje byly v úvodu týdne vystřídány panickými nákupy, nicméně rozkolísanost a nervozita na trzích zůstává nadále vysoká.“

Dnešním tahounem byly cenné papíry Erste. Ty nejvíce těžily z opadnutí obav o osud bankovního sektoru a v Praze přidávaly během dne až téměř 20 procent. Nakonec uzavřely se „skromnějším“ růstem o skoro 12 procent na 456 korunách. Mírně oslabily pouze akcie Telefóniky ČR, ztratily přes půl procenta na 382 korun.

Dařilo se i zbytku Evropy

Do nového týdne sice evropské burzy otevřely poklesem, ten byl ale brzy kompenzován díky ziskům zejména finančního sektoru. Investory podle Adamkoviče potěšila slova několika evropských představitelů o nutnosti izolovat řecký problém, aby se panika nerozšířila do dalších zemí unie. Politická prohlášení však nezlepšila výhled pro evropskou a světovou ekonomiku. Cyklické sektory jako automobilky, těžební a ropné společnosti nebo průmysl jsou tak stále pod prodejním tlakem kvůli obavám ze zhoršení finančních výsledků, podotkl Adamkovič.

Rozhovor s Janem Korbem (zdroj: ČT24)

V zelených číslech se tedy nakonec udržely i přední evropské trhy. Přidaly ale výrazně méně než pražská burza. Německý index DAX posílil o 2,87 procenta, londýnský FTSE 100 je v plusu o necelého půl procenta.

Minulý týden nebyl pro trhy veselý

Minulý týden byl na akciových trzích ve znamení nejistoty a obav o budoucnost Řecka. Evropské i světové trhy proto výrazně ztrácely. Index západoevropských akcií FTSEurofirst 300 propadl v úhrnu téměř o 6 procent, což byl třetí nejhorší týdenní pokles za 16 měsíců.

Obavy z řecké dluhové krize a jejích dopadů na eurozónu a globální ekonomiku byly hlavním tématem diskusí na podzimním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Mezi evropskými politiky na nových krocích k zastavení krize stále není shoda a bankéři dávali na víkendových jednáních najevo, že se už připravují na řecký bankrot.