Apple odstartoval iTunes v češtině

Praha – Americká technologická firma Apple dnes spustila svůj internetový obchod s hudbou iTunes v češtině. Nabídla i české interprety jako Kabát, J.A.R. nebo Wohnout, uvedli zástupci společnosti. Během září firma přeložila do češtiny i svůj obchod s produkty Apple Store. V něm si mohou zájemci pořídit přehrávače hudby a videa iPod, tablet iPod, telefon iPhone nebo počítače Mac.

iTunes fungují přes speciální aplikaci, kterou si uživatel stáhne do svého zařízení. Umožňují celosvětově výběr ze zhruba 18 milionů skladeb, videa, hry a další aplikace. Jedna skladba vyjde na 0,99 eura, tedy asi 24 korun, celé album pak stojí okolo deseti eur. 

Martin Lér, odborník na telekomunikace

„Apple iTunes nespustil jenom v Čechách, ale i v jiných zemích. Dá se předpokládat, že jedním z důvodů, proč se na to čekalo, je velikost trhu a druhou věcí je to, že se u nás neplatí eurem.“

České iTunes obsahují i aktualizovaný obchod s elektronickými knihami iBookstore, který by měl být ve verzi pro české uživatele včetně nabídky knih v češtině a lokálních žebříčků. V iBookstore je celosvětově dostupných 400 tisíc titulů. Dosud si lidé stáhli 130 milionů knih.

Firma iTunes spustila v roce 2003. Od té doby si uživatelé stáhli přes 15 miliard skladeb. Konkurentem iTunes je například služba finské Nokie Ovi Music nebo americký obchod Amazon. 

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Servery Youtube, MySpace nebo iTunes už přinesly celosvětovou slávu i neznámým kapelám. Po nových hitech na nich pátrají vyhledávači talentů, ale nově pomáhají k penězům i umělcům ze všech sociálních skupin. Za album neznámého hudebníka jsou zákazníci ochotni často zaplatit i tisíce dolarů.