Babišovo impérium se rozrůstá o United Bakeries

Praha – Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše kupuje vlastníka největších tuzemských pekáren United Bakeries, Euro Bakeries Holding. Akvizici nyní musí posvětit antimonopolní úřad, jak dnes uvedl server Patria Online a následně potvrdil Babiš. V současnosti skupině Agrofert, která je největším subjektem v zemědělství a potravinářství v ČR, patří také druhé největší domácí pekárny Penam.

„Jasně, dnes jsme to podepsali,“ reagoval dnes na dotaz ČTK Babiš. Na druhou stranu však zástupce United Bakeries zprávu o transakci nepotvrdil. „My své záležitosti zásadně nekomentujeme,“ prohlásil Jaroslav Pomp, mluvčí pekárenské skupiny. Přitom o možném sloučení dvou největších pekáren v zemi média spekulovala již několik let. Deník E15 v květnu odhadl možnou cenu transakce asi na 6,1 miliardy korun.

Spolumajitel United Bakeries Marko Pařík v roce 2009 uvedl, že firma hledá zahraničního partnera, s nímž se chce spojit a expandovat na západoevropské trhy. Tuzemští výrobci v čele s Penamem patřícím Agrofertu nemají United Bakeries co přinést, řekl tehdy.

Agrární analytik Petr Havel:

„V tomto případě jde o akvizici Agrofertu, která se nejvíce blíží v tom důsledku možnému téměř monopolnímu postavení v ČR - na určitém trhu.“

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Nejde o první velké letošní investice. Agrofert totiž od začátku roku předvedl řadu zajímavých fúzí. V dubnu koupil 80procentní podíl ve společnosti Wotan Forest, tím rozšířil okruh svého zájmu i na lesnictví. Ve stejném měsíci převzal kontrolu i nad společnostmi Animalco nebo Procházka Holding, podnikající v masném průmyslu. V květnu pak koupil Ethanol Energy – firmu na výrobu bioethanolu.

Tím ale letošní investice Agrofertu nejspíš nekončí. Další velkou fúzi už Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posvětil. Na spadnutí je koupě Mlékárny Hlinsko, která prodává pod značkou Tatra. „ÚOHS schválil všechna povolení, tak si myslím, že příští týden máme podepsat kupní smlouvu,“ tvrdí Babiš.

Vizitky společností

United Bakeries je hlavní pekárenskou skupinou v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek a zaměstnává ve svých firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců. Její tržby předloni klesly meziročně o 16 procent na 4,02 miliardy korun.

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR. Nekonsolidované tržby Agrofertu loni podle předběžných výsledků klesly na zhruba 132 miliard korun. Výsledek zahrnuje hospodaření 150 firem. V roce 2009 činily podle předběžných neauditovaných výsledků nekonsolidované tržby Agrofertu 137,3 miliardy korun.