Maastrichtské coffee shopy zavřely dveře cizincům

Maastricht - V nizozemském Maastrichtu ode dneška platí zákaz prodeje lehkých drog cizincům s výjimkou občanů sousedních států Nizozemska. Zákaz zavedli sami majitelé místních vyhlášených coffee shopů. Chtějí tak v předstihu ukázat vládě, jak by mohl zemi poškodit její plán, který má omezit drogovou turistiku.

Od dnešního dne si budou moci zakouřit marihuanu nebo koupit pár gramů hašiše jenom vyvolení. Konkrétně půjde o návštěvníky z Německa, Nizozemska nebo Belgie. Nové opatření má vládě ukázat, jak plány na omezení drogové turistiky poškodí příjmy země.

Marc Josemans:

„Zavedeme takzvané kritérium sousedních zemí. Lidem z jiných států už prodávat nebudeme.“

Do čtrnácti maastrichtských coffee shopů ročně přijedou více než dva miliony turistů a utratí tu 140 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun). To má ale brzy skončit. Zákazníci ale už nyní hledají způsoby, jak vyhlášku obchodníků obejít. „Mám německý řidičák, tak si myslím, že by mě tam pustili. Budu prostě Němec,“ tvrdí například turista z USA Sebastian.

Od roku 2012 do coffee shopu jen na průkazku

Plán vlády počítá s ještě přísnějším omezením. Stát se chystá vydávat speciální marihuanové průkazy. Ty budou moci získat jen Nizozemci a budou sloužit jako propustka do místních coffee shopů. A vláda od svých plánů nehodlá ustoupit. S definitivním zákazem počítá od roku 2012. Plán, který vyloučí občany jiných zemí včetně členů Evropské unie, už jí navíc schválil Evropský soudní dvůr i Nizozemský nejvyšší soud.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Majitelé coffee shopů ale tvrdí, že omezení turismu problémy jen zamete pod koberec. Fakticky prý opatření nic nevyřeší a povede k nelegálnímu prodeji. „Každý ví, že na ulici se nedá sehnat nelegální pivo. A proč? Protože by na tom nikdo nevydělal. Když ale vláda zakáže prodávat lehké drogy, začne to být zajímavé pro ilegální a mafiánské organizace, protože na tom budou profitovat - a to se musí změnit,“ tvrdí šéf asociace coffee shopů v Maastrichtu Marc Josemans.