Neziskovky se kvůli konci odvodů z hazardu obávají zániku

Praha - Některé neziskové organizace se ohradily proti zrušení odvodů z hazardu na veřejně prospěšné účely. Za tímto účelem podepsaly petici. Loterie mají být od ledna vládním návrhem zákona o jednotném inkasním místě standardně zdaněny. Sdružení však uvádí, že přijdou o jeden z významných zdrojů příjmů, obávají se zániku.

V současnosti jde každoročně z hazardu na odvodech podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy zhruba 3,5 miliardy korun ročně: „Přijde o ně celý neziskový sektor, jsou to nejvýznamnější peníze, které dostává. Řada aktivit nebude moci udržet svou činnost, bude muset skončit.“

Stát plánuje zdanit hazard poté, co bude od příštího roku platit novela loterijního zákona, která má zavést do systému odvodů pořádek a zabránit jejich zneužívání. Náhrada těchto odvodů ze státního rozpočtu však není připravena, upozorňuje Krása.

Václav Krása
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Podle zástupců neziskových organizací poplyne do státního rozpočtu z hazardu méně peněz, než kolik dávají na prospěšné účely. „Každý subjekt se snaží snížit daňový základ, což nastane,“ podotkl ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák. Zrušení odvodů a zdanění hazardu postrádá logiku a míří proti neziskové sféře, dodal.

Také předsedkyně správní rady Nadace Taťány Kuchařové - Krása pomoci, někdejší miss Taťána Kuchařová zdůrazňuje, že by změnou neziskový sektor utrpěl velkou ztrátu. Další z organizátorů petice, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica soudí, že centralizace místo financování z více zdrojů a přerozdělování peněz ministerstvem financí bude nešťastný krok.

Poslanci podpořili předlohu o jednotném inkasním místě, tedy v podstatě daňovou reformu, v prvním čtení. Nyní ji budou projednávat výbory. Krása se bude snažit najít u poslanců ze sociálního výboru podporu pro vypuštění části návrhu, která se zdanění loterií týká. Petiční archy chtějí organizátoři podpisové akce s názvem „Ano charitě“ předat do sněmovny v den zahájení její říjnové schůze.