Google spustil v Argentině nový vzdělávací projekt

Buenos Aires - Google vybaví argentinské školy počítači i aplikacemi z programu Google Education. Ten přinese dětem zcela nové metody výuky. Argentinu si firma nevybrala náhodou - její operační středisko v Buenos Aires spojuje celou Latinskou Ameriku, tedy region, v němž Google roste nejrychleji.

Argentina chce vyměnit školní tabuli za notebook s wi-fi připojením. Projekt mobilní digitální třídy si vyzkoušelo 280 dětí na předměstí Buenos Aires. „Když mají žáci cvičení z matematiky, učitelé jim dají zadání a pak to nechají na nich. Žáci si najdou postup na internetu, pak ho vypracují a výsledky předají ostatním. Při tom všem spolupracují,“ prohlásil ředitel školy Claudio Baisi. 

Každý žák má vlastní účet s aplikacemi Google, který si postupně osahává a upravuje podle přání. Celá třída má pak společný přístup na zabezpečený prostor - takzvaný „cloud“ neboli mrak. V něm mohou žáci psát, upravovat a navzájem sdílet dokumenty v reálném čase. „Myslím, že v dnešní době je nutné, aby vlády podporovaly takové projekty a aby pomáhaly dětem co nejjednodušeji vstoupit do našeho globálního světa a naučit se, jak funguje,“ podotkl tajemník lidského rozvoje Malena Galmarini de Massa.

Google v Argentině
Zdroj: ČT24

Argentina chce díky Googlu vylepšit pověst škol 

Pro Google program není pouze charitou, od vzájemné spolupráce si slibuje inspiraci, jak vzdělávací programy rozšiřovat v budoucnu. Argentina zase chce podobnými projekty vylepšit špatnou reputaci státních škol a zlepšit vyhlídky dnešních dětí.

Google plánuje rozšířit program do dalších 56 škol do konce roku 2011. Pomocí on-linových kurzů chce také vzdělávat učitele.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)