Dluh Sazky klesl minimálně o 16 miliard

Praha - Věřitelé největší loterijní společnosti Sazka vyčíslili své dluhy na 41 miliard korun. Insolvenční správce Josef Cupka dnes tuto sumu snížil minimálně o šestnáct miliard. Popřel totiž dvě osmimiliardové pohledávky zahraničních firem přihlášené jako podmíněné k pohledávce Občanského sdružení Zelený ostrov. Cupka dnes kompletní seznam pohledávek předal soudu. Přesnou sumu uznaných a popřených pohledávek zveřejní inosolvenční správce ve čtvrtek.

Představitelé Zeleného ostrova se nemohou shodnout

Více než osmimiliardový dluh byl přihlášen třikrát. Sazka ho měla vyplácet Zelenému ostrovu. Šance na to, že projde, se dnes ale výrazně snížily. Cupka totiž souhlasí pouze s prvním podáním, ani tak ale nemá Zelený ostrov vyhráno. Podání pohledávky je třeba opravit a doplnit. Jenže to nebude tak jednoduché. „To podání, které tam je, rozhodně není ze Zeleného ostrova. My jsme tuto žádost nepodali,“ tvrdí totiž místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Sportovní svazy jsou totiž nejen vlastníky Sazky, ale i členové zmíněného občanského sdružení. Dluh za občanské sdružení nahlásili pouze tři jeho členové. Zbytek se od něj distancuje.

Reportáž Zuzany Luňákové a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Okolo osmimiliardové pohledávky existuje mnoho neznámých. Nejprve se k ní hlásil Bestsport, tedy správce vysočanské O2 areny. Vedle této pohledávky se objevila i pohledávka v identické výši od společnosti Alfa Capital Holdings. Pak se ale se stejně vysokou pohledávkou přihlásila i zahraniční a neprůhledná firma Oldeira Anstalt. Je tedy jasné, že se pohledávkou Zeleného ostrova, tedy majitele Bestsportu, čile obchodovalo, a dodnes nevíme, kdo ji drží.

Smůlu má i Leoš Mareš

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková:

„Popření pohledávky má významný vliv na hlasovací právo. O hlasovacím právu věřitele s popřenou pohledávkou primárně rozhodují ostatní věřitelé.“

V koši dnes skončily i pohledávky firmy Geco Tabák Martina Ulčáka nebo třeba pohledávka moderátora Leoše Mareše, který chtěl přes milion korun. „Budou vyvolány spory o ty pohledávky, kdy se věřitelé budou asi logicky bránit,“ doplňuje spoluautor návrhu insolvenčního zákona Bohumil Havel s tím, že dnešek rozhodně není dnem, odkdy bude okolo dluhů loterijní společnosti jasno.

Téměř pět miliard, které přihlásili držitelé dluhopisů, dluhy operátorů nebo třeba Autoklubu naopak uznané jsou. Stejně tak Cupka kývnul i nad stamilionovými pohledávkami od firem KKCG, Moranda a Siderius za nimiž stojí PPF a J&T a které sama Sazka neuznává. Přesto je však třeba tyto požadavky ještě doplnit. Klíčová schůze věřitelů se uskuteční 26. května. Kvůli jejich vysokému počtu byla ze soudní síně přesunuta do budovy Národního domu na Vinohradech.

Městský soud v Praze zaevidoval 2 075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Řada přihlášených pohledávek je ale sporných a o jejich platnosti zřejmě rozhodnou soudy. „Známý dluh Sazky tak přesahuje 20 miliard, je ale pravděpodobné, že Cupka popřel i některé další nároky, takže suma celkového dluhu bude klesat,“ uvedl server iHNed.cz.

Některé uznané pohledávky:

  • pohledávky společnosti Moranda za 452 milionů korun
  • pohledávky společnosti Siderius Holding za 413 milionů korun
  • pohledávky společnosti KKCG za 874 milionů korun
  • pohledávky GTech Global za 169 milionů korun
  • pohledávky České spořitelny za 215 milionů korun
  • pohledávky společnosti Telefónica O2 za 210 milionů korun