Peníze pro Řecko budou, ale s výhradami

Brusel - Mise mezinárodních věřitelů Řecka dokončila hodnotící zprávu a doporučila zemi vyplatit další část záchranného úvěru v objemu osmi miliard eur (asi 200 miliard Kč). Zpráva bude v pátek předložena ke schválení ministrům financí zemí eurozóny.

Zpráva ale jinak pro Řecko nedopadla dobře. Věřitelé nalezli celou řadu nedostatků, od pomalých reforem přes neschopnost Atén dosáhnout nižších nákladů na obsluhu dluhu až po neplnění cílů ohledně snižování rozpočtového deficitu. Šestou tranši tak věřitelé uvolní jen proto, aby se Řecko vyhnulo státnímu bankrotu.

Mezinárodními organizacemi, které poskytly Řecku finanční pomoc, jsou MMF, Evropská centrální banka (ECB) a Evropská komise (EK), souhrně označované jako „trojka“. Pokud by se země eurozóny na nedělním summitu dohodly na vyšším zapojení soukromého sektoru do restrukturalizace řeckého dluhu, zlepšilo by to dluhovou situaci země. MMF by tak podle zdroje mohl podepsat uvolnění další splátky zřejmě už v listopadu.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která požádala o finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od Evropské unie a MMF si Atény zajistily tříletý úvěr na 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Řecko zatím od „trojky“ obdrželo již 5 tranší.