Bendl: Plány Bruselu mohou znamenat miliardové ztráty

Lucemburk – Reforma společné zemědělské politiky navrhovaná Evropskou komisí, aby farmáři sedm procent půdy neobhospodařovali, může pro české zemědělce znamenat ztrátu tržeb až ve výši čtyř až pěti miliard korun ročně. V Lucemburku se dnes takto vyjádřil ministr zemědělství Petr Bendl. Zároveň však upozornil, že jde o hrubý odhad.

Petr Bendl, ministr zemědělství

„Kdyby se sedm procent pozemků dalo do klidu, znamenalo by to ztrátu tržeb někde mezi čtyřmi a pěti miliardami korun.“

Bendl dodal, že nejvíce by byli postiženi farmáři s nejvyššími výnosy. Dopady by se ale lišily podle regionů. Hodnota produkce českého zemědělství v běžných základních cenách se v posledních dvou letech pohybovala kolem 100 miliard korun.

Návrh reformy společné zemědělské politiky je pro Česko podle Bendla problematický také kvůli tomu, že významnou část pozemků, které čeští farmáři obhospodařují, si pronajímají. Zemědělec bez vlastní půdy by pak musel platit nájem za pozemky, na nichž mu přitom EU zakazuje hospodařit. „To ztrácí logiku,“ prohlásil Bendl, který dnes ostře kritizoval plány společné zemědělské politiky při debatě s kolegy z dalších členských zemí.

Čeští zemědělci kritizují třeba takzvané zastropování, tedy omezení přímých plateb, na výši 300 tisíc eur. „My bychom rádi, aby se (zastropování) zcela škrtlo,“ podotkl Bendl. Podle odhadů ministerstva by kvůli tomuto návrhu farmáři v ČR mohli přijít přibližně o 0,5 až čtyři procenta ze zhruba 890 až 892 milionů eur, které na každý rok v období 2014 až 2019 mají od komise navrženy.

Kritika společné zemědělské politiky směřuje ze všech koutů Evropy

Navrhovaná reforma by podle Bendla rozhodně v této podobě nepomohla konkurenceschopnosti českého i evropského zemědělství: „Znamená to omezování šance být více konkurenceschopný, omezování šance využít plochu, kterou mám na to, abych se na trhu chytil.“ To by nahrálo konkurenci v třetích zemích, dodal.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24

Podle Bendla dnes návrhy reformy z dílny eurokomisaře pro zemědělství Daciana Ciolose kritizovaly takřka všechny země: „Kritika toho, co předložil pan komisař a s čím seznámil veřejnost, tady zněla skoro od každého ministra.“ Český ministr přitom očekává ještě dlouhá a složitá vyjednávání. K tomu, aby reforma prošla, je třeba souhlasu členských zemí EU a také Evropského parlamentu.