Samoa skočí v čase o den dopředu, chce povzbudit ekonomiku

Apia – Ostrovní stát Samoa plánuje skok v čase. Datum posune o den dopředu, aby se ocitl na západní straně mezinárodní datové hranice. Chce tak usnadnit obchod s Austrálií a Novým Zélandem. Stát Samoa už přitom jednou náhlou změnu data zažil. Před 119 lety se posouval opačným směrem. Tenkrát se snažil posílit obchod se Spojenými státy a Evropou.

Nyní je Samoa 21 hodin za Austrálií a 23 hodin za Novým Zélandem, po posunu bude hodinu před Wellingtonem a o tři hodiny před Sydney. K posunu by mělo dojít podlé plánů vlády státu Samoa 29. prosince.

Za vším hledej obchod

Tamní vláda si od změny času slibuje další pozitivní impulz pro obchod s Austrálií a Novým Zélandem. Ty jsou totiž nyní největšími obchodními partnery ostrovního státu. „Při obchodování s Novým Zélandem a Austrálií ztrácíme dva pracovní dny v týdnu,“ vysvětlil premiér Tuilaepa Sailele Malielegaoi. „Když je tady pátek, na Novém Zélandu je sobota a když my jdeme v neděli do kostela, v Sydney a Brisbane už se obchoduje,“ dodal.

Změna času má být v krátké době už druhou změnou, která má vylepšit ekonomickou pozici země. Samoa už předloni změnila stranu, po které jezdí auta na silnici. Nyní se jezdí vlevo, podobně jako v Austrálii a v Japonsku, aby se mohla dovážet levnější auta.

Samoa byla léta poslední zemí, nad kterou zapadalo slunce

Samoa a sousední Americká Samoa ležely západně od mezinárodní datové hranice až do roku 1892, kdy je jeden americký obchodník přesvědčil, aby se posunuly na východní stranu, a tedy o den dozadu, což bylo výhodnější pro obchodní lodi z Evropy a Spojených států. Samoa se díky tomu dlouho propagovala jako poslední místo na Zemi, nad nímž každý den zapadá slunce.

Propagaci v cestovním ruchu ale pomůže i nová změna času. Podle premiéra by nově mohlo souostroví nabízet například dvojí oslavu narozenin nebo dvojí svatební výročí se stejným datem, ale ve dvou různých dnech. Člověk se mezi datovými pásmy přemístí za hodinu, aniž opustí souostroví Samoa. Datová hranice se totiž nyní posune mezi Samou a Americkou Samou.

Samoa se musela vypořádat se změnou strany silnice, po které se jezdí.
Zdroj: ISIFA/EPA/Samoa Observer