HP zůstane výrobcem počítačů

Palo Alto (Kalifornie) – Společnost Hewlett-Packard neprodá svoji divizi osobních počítačů. Největší světový výrobce počítačů přitom v létě uvažoval, že se divize buď docela zbaví, nebo z ní vytvoří samostatnou firmu. Teď ale společnost zjistila, že náklady spojené s transformací by převážily nad výhodami plynoucími z prodeje počítačové divize.

Bývalý generální ředitel HP Leo Apotheker se chtěl divize osobních počítačů zbavit zejména proto, že je ze všech divizí nejméně zisková – přestože se na příjmech společnosti podílí celou třetinou. Apotheker plánoval zásadní změnu podobnou té, kterou provedla společnost IBM. HP by tak přestal nabízet své výrobky běžným spotřebitelům a firmám a zaměřil se výhradně na podniky.

Nová generální ředitelka HP Meg Whitmanová však nyní dospěla k závěru, že si firma počítačovou divizi ponechá. Je to podle ní správné pro HP, její zákazníky, akcionáře i firemní partnery. Whitmanová je v čele firmy od září, rozhodnutí o osudu sporné divize bylo považováno za klíčový okamžik prvních měsíců jejího vedení.

Analytici převážně přivítali rozhodnutí HP o ponechání divize a dodávají, že je dobře, že Whitmanová se rozhodla tak rychle. Firma totiž dříve ohlásila, že své rozhodnutí oznámí až koncem roku a do té doby ponechá své zákazníky v nejistotě.