Ekonomika eurozóny v příštím roce prudce zpomalí, varuje OECD

Paříž – Hrubý domácí produkt eurozóny se v příštím roce zvýší jen o 0,3 procenta. Ve své aktualizované prognóze to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V předchozím výhledu z letošního května OECD předpovídala, že růst eurozóny dosáhne v příštím roce dvou procent. Kvůli očekávanému zhoršení vývoje ekonomiky dnes organizace zároveň vyzvala Evropu, aby vyjasnila svá protikrizová opatření.

OECD se domnívá, že některé země eurozóny růst ani neudrží. Klíčový bude průběh dluhové krize a především to, zda se v eurozóně podaří obnovit důvěru ve státní finance. Pokud se to politikům nepodaří, eurozóna a další vyspělé země mohou upadnout do hluboké recese. „Nejistota určitě nepřeje podnikatelům, kteří budou obezřetní, nebudou tolik investovat tak, jako kdyby nebyla nejistota,“ vysvětlil analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Recese v eurozóně by dolehla i na Česko

Kdyby eurozóna upadla do recese, znamenalo by to špatnou zprávu i pro českou ekonomiku. Ta je totiž jako malá proexportně orientovaná ekonomika závislá na vývoji v Evropě, zejména pak v Německu. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přitom už v nedělních Otázkách Václava Moravce upozornil, že revidovaná prognóza jeho resortu počítá se snížením růstu české ekonomiky v příštím roce na pouhé jedno procento. Doposud se počítalo se 2,5 procenta. Kalousek zároveň vyjádřil obavy, že tato korekce nebude poslední.

Luboš Mokráš, analytik České spořitelny

„Jedno procento by bylo realistické za předpokladu, že nedojde k dalšímu zhoršení výhledu eurozóny. Bohužel to vypadá tak, že ke zhoršení výhledu dojde, takže se musíme chystat na to, že jedno procento je spíš optimistické. Co se týče té nejhorší varianty, nedá se vyloučit, že by příští rok mohlo dojít k recesi.“

OECD svou předpověď vydává jen pár dnů před schůzkou G20 v Cannes. Ta se bude konat na konci tohoto týdne a patrně se zaměří právě na hospodářské vyhlídky a podporu globální ekonomiky.

OECD zhoršila výhled i USA

Americká ekonomika podle prognózy příští rok vykáže růst o 1,8 procenta, zatímco v květnové prognóze OECD počítala s růstem o 3,1 procenta. Rizikem je ještě výraznější oslabení, a to nejen v USA. Zda k němu skutečně dojde, ale bude záležet na tom, jestli krize kolem státních dluhů přestane negativně ovlivňovat finanční trhy a naopak.