K9 má jasno ve veřejných zakázkách i přímé volbě prezidenta

Praha - Koalice ve sněmovně podpoří návrh zákona o veřejných zakázkách včetně změny, která má rozkrýt subdodavatele, kteří budou mít na zakázce podíl nad deset nebo pět procent. Shodly se na tom koaliční špičky, které se ještě před jednáním sněmovny sešly ve formátu K9. Na schůzce také mluvily o přímé volbě prezidenta a doladily časový harmonogram dalšího postupu. Už zítra by se k celé věci měli sejít předsedové všech poslaneckých klubů.

Výstupy ze schůzky K9 jsou zatím jen mlhavé. Žádná tisková konference se po jednání nekonala, K9 podle svých slov totiž jednala jen o technických detailech. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) po jednání uvedla, že koaliční partneři podpoří pozměňovací návrh z dílny ministerstva financí, který rozkrývá subdodavatele s podíly na zakázce nad deset procent objemu zakázky či jen pět procent u veřejných zakázek nad 300 milionů korun.

Karolína Peake

Dnešní K9 proběhla v široké shodě. I u nás doma u oběda je někdy větší dusno, než bylo dnes na K9."

Rozhovor s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)

K9 jednala i o pozměňovacím návrhu z dílny Nadačního fondu pro boj s korupcí. Zástupci koaličních stran se shodli na tom, že jeho hlavní část řeší rozkrýváním anonymních akcií v zákoně o obchodních korporacích a v obchodním zákoníku. Ty ale začnou platit, pokud je koalice prosadí, až za několik let. „Ve chvíli, kdy budou zrušeny anonymní akcie, bude dosaženo toho, že bude rozkryta celá struktura,“ řekl k tomu předseda VV Radek John. 

Další věcí, které se dnes lídři koalice věnovali, byla otázka přímé volby prezidenta. Lídři poslaneckých klubů mají o tématu jednat ve středu. Koalice má ohledně přímé volby hlavy státu jasno. „Podporujeme původní vládní návrh, nicméně koaliční strany jsou ochotné ke kompromisům s cílem prosadit přímou volbu prezidenta,“ zdůraznila Peake. Jednat proto koalice chce se zástupci poslaneckých i senátních klubů, paralelně by měla probíhat i jednání všech politických stran zastoupených v parlamentu.

K9 čeká další jednání o daňové reformě

Koaliční devítka stále ještě nemá jasno v daňové reformě. Shodnout se nemůže například na zrušení stravenek a dolaďuje i způsob zdanění hazardu. Věci veřejné se nechtějí daňového zvýhodnění stravenek vzdát, zatímco ministerstvo financí místo nich navrhuje daňový paušál ve výši 250 korun na poplatníka. Ještě jednou by se proto měla K9 sejít před druhým čtením zákona o jednotném inkasním místě.