V Cannes začíná summit G20, řešit bude zejména eurozónu

Cannes (Francie) - Ve francouzském letovisku Cannes dnes oficiálně začíná summit největších ekonomik světa G20 za účasti prezidentů Spojených států, Číny nebo Brazílie. Napjatě očekávaná schůzka se koná v době, kdy se nad světovou ekonomikou opět vznáší přízrak recese, nervozitu pak vzbuzuje zejména vývoj v eurozóně.

Americký prezident Barack Obama společně s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym ještě před summitem diskutovali o posilování a stabilizaci finančních trhů po celém světě. Podle nich je především třeba vyřešit krizi v eurozóně a zařídit, aby vznikla nová pracovní místa. 

Obě hlavy států se shodly na tom, že Evropská unie realizovala důležité kroky ke komplexnímu řešení krize. Obama zdůraznil, že by k tomu nedošlo bez vůdčí osoby francouzského prezidenta. Dodal, že Spojené státy budou i nadále partnerem Evropy při řešení dluhových problémů. Sarkozy rovněž prohlásil, že s Obamou našli společnou cestu v otázce zdanění finačního světa.

Nicolas Sarkozy, francouzský prezident

„Problémů není málo a my potřebujeme schopnosti prezidenta Obamy a solidaritu Spojených států. Svět musí zase nabrat kurz směrem k růstu a stabilitě.“ 

Vyjádření Baracka Obamy a Nicolase Sarkozyho (zdroj: ČT24)

Neklid zasáhl finanční trhy především po nečekaném oznámení řeckého premiéra, že o druhém záchranném programu pro Řecko budou v referendu rozhodovat řečtí občané. Ministerský předseda Jorgos Papandreu se setkání mimořádně účastní, Řecko tak bezpochyby bude hlavním bodem programu.

Summit G20 se zaměří především na Řecko

„Referendum situaci v Řecku nepochybně stabilizuje na dlouhou dobu. Kdybychom měli hledat pozitiva, tato krize bude také velkým impulsem pro uvedení do chodu velkých systémových reforem v eurozóně. Všichni se budou muset podřídit společnému mechanismu, možná také existenci společné exekutivy, která bude regulovat fiskální politiky jednotlivých států,“ podotkl bývalý europoslanec Josef Zieleniec.

Řešení současných problémů silně komplikuje očekávané zpomalení ekonomiky. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tento týden vydala aktualizovanou prognózu, ve které snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny na příští rok na pouhých 0,3 procenta. Ještě v květnu přitom OECD počítala s dvouprocentním růstem, což jen dokazuje, jak rychle se hospodářské vyhlídky zhoršily.