Dzurinda: Příčinou krize v eurozóně je příklon k pohodlí a populismu

Praha – Krizi za nás vyřeší někdo jiný, lidem zastřeme pravdu, budeme jim lichotit a klamat je zprávami, že je ekonomika v pořádku a ekonomické reformy jsou to poslední, co by se mělo dělat – to jsou dle slovenského ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy hlavní příčiny krize v eurozóně. Ministr to řekl ve svém dnešním vystoupení na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Dzurinda shrnul tři základní věci, které je nutné v nynější době řešit.

1. Zodpovědné zacházení s veřejnými financemi – přijmout ústavní zákon o dluhové brzdě, odkládat na horší časy v případě přebytku a zkrocení veřejného dluhu.

2. Potřeba hospodářského růstu – podpora růstu skrz rovnou daň se zdá být pro Slovensko nejpřijatelnější. Nicméně Slovensko čekají dlouhé týdny debat. Dzurinda doufá, že by Slovensko mohlo z krize těžit, a to vytvořením investorsky příjemnějšího prostoru než v ostatních zemích.

3. Formování Evropy - státy by měly přijít s plochým řešením, neinvestovat do značky, ale do obsahu. Důležité je také uplatnění subsidiarity – nechme žít člověka tak, jak žije. To co nezvládne, zvládne obec, co nezvládne obec, zvládne kraj, co ne kraj, to stát. V určitých oblastech potřebuje stát podporu EU, v jiných potřebuje naopak absolutní volnost – dle Dzurindy například daňové sazby a sociální reformy. Každý stát má právo a povinnost do těchto věcí mluvit.

„Těší mě, že se probouzíme, že hledáme vztah mezi tím, co slíbíme, a tím, co jsme reálně schopni splnit,“ řekl na VŠE Dzurinda.

To, na co ministr ve svém vystoupení taky upozornil, je varovný stav slovenského školství a odvrat společnosti od tradičních hodnot. Povinnost a morálku nahradily zisky, úspěchy a politické body.

Krize = populismus, pohodlí, zkratky a snazší cesty, jak se dostat do cíle

Odchod premiérky Radičové z politiky dle Dzurindy 

„Jemně jsem ji ťukl, ale to je dáma, která když se rozhodne, tak se rozhodne a já jsem velmi rychle pochopil, že se rozhodla. Řekla mi to, vycítil jsem to. Je rozhodnuta vrátit se ke svému původnímu povolání – učit,“ sdělil v Interview na ČT24.

Kdyby Slovensko nepodpořilo euroval…

Dzurinda v interview také podotkl, že kdyby Slovensko nepodpořilo euroval, padne mu celé Řecko na hlavu, a to by se z toho už nesesbíralo.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)