Číňané podávají pomocnou ruku Saabu

Amsterdam - Čínská automobilka Hawtai Motor Group investuje 150 milionů eur (v přepočtu zhruba 3,6 miliardy korun) do záchrany ztrátového švédského výrobce automobilů Saab, který byl kvůli nedostatku hotovosti minulý měsíc nucen přerušit výrobu. Výměnou za svou pomoc dostane podíl ve Spykeru, který švédskou automobilku vlastní.

Investice umožní švédské automobilce zaplatit dluhy a obnovit produkci. Hawtai obdrží za 120 milionů eur zhruba 30procentní podíl ve Spykeru a dalších 30 milionů eur poskytne ve formě úvěru. Dohodu o investici ovšem ještě musí schválit čínské a švédské úřady i Evropská investiční banka.

„Partnerství s Hawtai dovolí Saabu pokračovat v naplňování byznys plánu, než zajistíme střednědobé financování,“ uvedl výkonný ředitel Spykeru Victor Muller. „Na druhé straně to dovolí automobilce Saab vstoupit na čínský trh a vybudovat technologické partnerství se silným čínským výrobcem,“ dodal.

Saab dostane pomoc z Číny (zdroj: ČT24)

Hawtai je soukromý výrobce automobilů se sídlem v Pekingu. Naposledy o sobě dala vědět na autosalonu v Šanghaji, kde se pochlubila pirátskou kopií Porsche Cayenne. Ročně může vyprodukovat 350 tisíc vozů a na 300 tisíc motorů. Dohoda se Saabem je již druhým případem, kdy čínský podnik pomáhá zachraňovat švédskou automobilku. Loni se čínská společnost Geely dohodla na koupi švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars od amerického koncernu Ford Motor.

Odborníci: Saabu chybí silný partner

„Pro Saab je to do značné míry takové krátkodobé řešení, určitě ne nic dlouhodobějšího, protože to postrádá nějakou delší koncepci nebo strategii rozvoje té značky,“ řekl ČT24 šéfredaktor Auto7 Jan Blažek. „Měl by se přidružit k nějakému koncernu, aby mohl lépe rozložit svoje náklady na vývoj, aby mohl sdílet platformy s nějakým silným a těžit z té multibrandingové struktury nějakého většího koncernu,“ dodal.

Výroba v Saabu od 5. dubna stála. Automobilka neměla peníze na platby dodavatelům. Její obnovení oznámil Spyker včera s tím, že se mu podařilo zajistit úvěr ve výši 30 milionů eur od nizozemského investičního fondu Gemini.

Spyker získal Saab od americké automobilky General Motors. Na jeho koupi se oba výrobci automobilů dohodli začátkem loňského roku a Spyker GM zaplatil 400 milionů dolarů (zhruba 6,5 miliardy korun) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti.

Saab
Zdroj: ČT24