VV ustupují: Státem garantovaný penzijní fond nebude

Praha – Koaliční šestka se dnes znovu pustila do diskuse ohledně penzijní reformy. Klíčovým bodem jednání tentokrát byly požadavky Věcí veřejných. O detailech nechtěli vyjednavači mluvit, dokud je neprobere poslanecký klub VV. Podle informací Aktuálně.cz je nicméně už teď jasné, že VV ustupují od svého zásadního požadavku na vznik jednoho penzijního fondu, ve kterém budou vklady střadatelů plně garantovány státem. Ještě v pátek přitom VV prohlašovaly, že maximální garance je pro ně nepřekročitelným požadavkem.

„Dohodli jsme se, můžu začít psát zákony,“ prohlásil po schůzce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na detaily byl ale skoupý, prozradil pouze, že se státem garantovaný fond nechystá. „Nikdy jsem nepředkládal návrh na plně garantovaný fond a nebudu ho předkládat,“ prohlásil ministr. Pokud ale bude nějaký fond investovat jen do státních dluhopisů, už to samo o sobě bude podle něj jistou garancí.

Až co řekne klub VV

Vyjednavači VV tak optimističtí nejsou a opakují, že dohoda ještě jistá není. „Spějeme k dohodě, kterou musí schválit poslanecký klub. Proto budou detaily až v úterý odpoledne. Snad,“ uvedl ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Jankovský.

Kromě státem garantovaného fondu chtějí VV také záruky, že náklady transformovaných penzijních fondů budou co nejnižší. Navrhují například, aby individuální penzijní účty byly anonymní. „Logicky to sníží cenu a sníží poplatky, protože fondy nebudou nuceny dávat velké výdaje na reklamy a nebudou nuceny platit drahé zprostředkovatele,“ podotkl již dříve ekonomický expert strany Michal Babák.

Základní parametry reformy penzí dohodla koalice už dřív: připojištění v soukromých fondech bude dobrovolné a peníze na krytí nákladů reformy přinese postupné sbližování sazeb daně z přidané hodnoty. Ta nižší by měla od roku 2012 vzrůst z deseti na 14 procent. O rok později se pak podle plánů koalice obě sazby sjednotí na 17,5 procenta.