Dotace na nájemní byty končí, stát výstavbu podpoří úvěry

Praha – Poskytování dotací na výstavbu nájemních bytů není do budoucna pravděpodobné, proto by ministerstvo pro místní rozvoj rádo začalo tuto výstavbu podporovat úvěry. Vládní škrty totiž už letos vedly k zastavení dotací na výstavbu činžovních bytů, a tedy i k zastavení samotné výstavby. Podle záměrů ministerstva by však nová forma podpory výstavbu nájemního bydlení měla rozhýbat. Na úvěry má ministerstvo v kase Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) pro letošní rok připraveno 120 milionů korun.

Za úvěry na byty pro seniory zaplatí investoři dvě procenta

Ministerstvo pro místní rozvoj:

„Jedná se nejen o výstavbu nájemního bydlení pro seniory a osoby se zdravotním postižením a pro osoby s nízkými příjmy, ale také nájemního bydlení, které bude podporovat mobilitu pracovních sil.“

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Nové státní úvěry by měly podporovat byty s minimální plochou 35 metrů čtverečních a maximálním rozměrem 90 čtverečních metrů. Výši nájemného stát určovat nebude, doba pronajímání však daná bude. Jako nájemní bude muset byt sloužit po dobu splácení půjčky, nejméně však deset let.

„Základní úroková sazba bude začínat na 3,5 procenta. Ta se týká takových bytů, které budou v budoucnosti užívat nájemníci bez jakéhokoli omezení,“ představil konkrétní podobu návrhu ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Ľubomír Vais. Ten, kdo bude chtít za úvěr platit jen dvě procenta, bude muset nabídnout bydlení seniorům nebo lidem se zdravotním postižením či nízkými příjmy. Žádat o úvěr budou moci jak fyzické, tak právnické osoby. Půjčka od státu pokryje nejvíce 70 procent celkových investičních nákladů. Návrh předpokládá, že splácení úvěru bude trvat maximálně 30 let.

Výstavba nájemních bytů se nevyplatí, tvrdí stavitelé

Realitní expert Jiří Pácal:

„Osobně si myslím, že je to mrhání peněz. Zapotřebí je změnit legislativu. Vůbec nechápu, proč se privatizují obecní byty v centru měst a pak se za drahé peníze staví na krajích obcí.“   

Zatím stavitelé bytů tvrdí, že je pro ně výstavba nájemních bytů nevýhodná kvůli malé návratnosti. Nové nájemní bydlení tak v současnosti v Česku prakticky nevzniká.

Z celkového počtu bytů je podle ministerstva pro místní rozvoj nájemních asi jen 23 procent. „Víme, že těch 23 procent bytů je přibližně 99 procent těch, které byly postavené před 89 rokem,“ dodává navíc Vais. S takovými čísly ale realitní experti nesouhlasí. „Nájemních bytů je daleko víc, protože ti, co si kupovali byty jako investici, je často pronajímají,“ tvrdí Pácal.

Stát za výstavbu nájemního bydlení také ručí

Kromě pozastavených dotací stát dosud poskytuje podporu výstavby činžovního bydlení také v podobě záruk za splácení bankovních úvěrů. Státní fond rozvoje bydlení ručí úvěrující bance nejvýše za 70 procent nesplacené části jistiny úvěru.