Připravte se: Plyn podraží

Praha – Občanská válka v Libyi a celková nestabilita v arabských zemích se už promítly do cen ropy a téměř o čtvrtinu už podražil na spotových trzích i zemní plyn. České domácnosti vyšší ceny plynu zatím nepocítily, to by se ale mohlo změnit v druhé polovině roku. Jeden z hlavních hráčů na plynárenském trhu – společnost RWE Transgas – už oznámila, že pro letní období očekává růst cen pro domácnosti asi o desetinu.

„Veškeré predikce a dílčí propočty nám signalizují, že cena by měla vzrůst asi o deset procent,“ uvedl šéf RWE Transgas Martin Herrmann. Pokud by firma nereagovala, znamenalo by to podle něj ztrátu stovek milionů korun za jedno čtvrtletí.

Martin Chalupský, mluvčí RWE:

„Ceny ropy a ropných derivátů vzrostly za posledního půl roku až o 44 %. Jak známo, když se zdražuje ropa, zdražuje se i plyn.“

Podle energetického analytika společnosti ENA Jiřího Gavora v druhé polovině roku podraží prakticky všichni distributoři plynu. Rostou jim totiž náklady. Někteří si ale růst cen nechají na později. „Konkrétní zdražování bude věcí obchodní politiky. Určitě další prodejci budou uvažovat, nakolik ten nezbytný cenový nárůst rozloží mezi třetí a čtvrté čtvrtletí. Je docela možné, že někdo zvolí odlišnou strategii a nechá si výraznější cenový nárůst až na závěr roku,“ podotkl Gavor. V průměru by měly české domácnosti očekávat zdražení o 5 až 10 procent.

Za plyn víc i o tisíce

„Rodina, která bydlí v bytě, má plynový kotel na ohřev vody a na plynu také vaří, teď v průměru ročně zaplatí 8 794 korun. Při zdražení o deset procent by tak musela za své peněženky dát na plyn o 879 korun víc. V rodinném domě, kde se plynem ohřívá voda a navíc ještě topí vystoupá účet za plyn až na 36 194 korun. Tady by tedy zdražení znamenalo zvýšení nákladů o více než 3 600 korun.“

Nejen RWE i další hráči na trhu s plynem se nad zdražením skutečně zamýšlí. „Velkoobchodní ceny plynu za posledního půl roku stouply o více než dvacet procent a samozřejmě všichni obchodníci na to nějakým způsobem reagovat musí,“ potvrdil jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík. Současnou situaci na trhu už vyhodnocuje i Pražská plynárenská.

I když ceny ropy, od které se odvíjí i ceny plynu už delší dobu trhají rekordy, v prvním čtvrtletí většina distributorů plynu v Česku udržela ceny pro domácnosti na stejné úrovni jako v prvním kvartále. Pomohla jim v tom silná koruna, která růst cen utlumila. „Kurz koruny působí pozitivně a dopad růstu cen ropy a topných olejů určitě tlumil, ale nedokázal to zcela eliminovat,“ podotkl Gavor.

Dodavatelé zemního plynu musí svým zákazníkům oznámit zvýšení cen měsíc předem. Jak tedy budou vypadat ceny pro třetí čtvrtletí, se dozvíme koncem května. Distributoři ale mohou zvedat pouze tzv. neregulovanou část ceny, která tvoří jen necelou čtvrtinu konečné ceny plynu. Zbytek představuje tzv. regulovaná složka, jejíž výši určuje Energetický regulační úřad.

Peníze
Zdroj: ČT24