PPF k partnerům Sazky: Nevypínejte terminály, peníze dostanete

Praha - Skupina PPF – jeden z největších věřitelů Sazky – nabízí provozovatelům loterijních terminálů, že uhradí jejich pohledávky z kaucí vůči otřesené loterijní jedničce na českém trhu. Zároveň je vybízí, aby neodpojovali terminály. Výzvu formou inzerátu své dceřiné společnosti Moranda zveřejnila skupina dnes v českých denících a na webových stránkách Zachrantesazku.cz.

„Neznamená to nic menšího než právně vymahatelný příslib navrácení veškerých finančních prostředků z kaucí, které máte u společnosti Sazka složeny,“ uvedl Petr Dohnal, který v prozatímním věřitelském výboru zastupuje Morandu. Zároveň upřesnil, že příslib PPF je platný při splnění podmínek podrobně specifikovaných v příloze tohoto dopisu. Zejména za předpokladu, že obstaravatelé Sazky budou dodržovat stávající dohody se Sazkou a nedají tak záminku k odpojení hracích terminálů.

Věřitelé Sazky se obávají, že by hromadné odpojování terminálů mohlo nenávratně snížit hodnotu Sazky. Podle jejich informací už firma odpojila 1 300 terminálů pro příjem sázek. Vedení Sazky to nicméně popírá. Podle mluvčího společnosti Jana Tuny je mimo provoz pouze menšina terminálů, jejichž nájemci buď sami požádali o ukončení spolupráce, nebo zadržují tržby. „Obstaravatelé, kteří neodvádějí tržby, porušují smlouvu a zákony a uvedení jejich terminálů mimo provoz je běžnou praxí řadu let,“ upozornil Tuna. Věřitelé Sazky již dříve požádali insolvenčního správce firmy Josefa Cupku, aby celou záležitost prověřil a případně přijal opatření, která by zabránila poškozování Sazky.

Trafikanti: Nabídka PPF je zajímavá, ale chybí podrobnosti

Zástupci trafikantů se zatím stavějí zdrženlivě k dnešnímu veřejnému příslibu skupiny PPF. Předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku (STAPT) Milan Ságner uvedl, že s nimi o aktuální situaci nikdo nejedná, velcí hráči podle něj jen diktují podmínky, kterým se ostatní podřizují. PPF podle svých slov dnes požádal o poskytnutí dalších informací – zejména o záměrech do budoucna.

„Uznáváme, že jejich nabídka je pro naše trafikanty zajímavá a většina by ji asi využila. Ale být opět rukojmím jen s rozdílem Sazka - PPF? Ne, chceme znát více,“ prohlásil Ságner. O podrobnostech návrhu budou trafikanti s PPF jednat příští středu.

Sazka je od 29. března v úpadku. Do finančních problémů se dostala přesto, že solidně vydělává. V roce 2010 podle předběžných výsledků realizovala čistý zisk ve výši 1,4 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 12 procent. Vaz Sazce zlomily především vysoké splátky za výstavbu vysočanské O2 areny.

O2 arena
Zdroj: ČT24
Vydáno pod