Sazka má zaplatit dluhopisy za pět miliard

Praha – Londýnská The Bank of New York Mellon, která zastupuje držitele dluhopisů Sazky, požádala loterijní společnost o jejich proplacení. Pro Sazku, která je od konce března v insolvenci, to znamená, že její dluh vzroste ze současných dvou na zhruba sedm miliard korun. Na Sazku se ale vrhá i prozatímní věřitelský výbor - nelíbí se mu, že odpojuje terminály.

Zesplatnění dluhopisů je podle mluvčího Sazky Jana Tuny logickým krokem, protože pokud by to držitelé dluhopisů neudělali, měli by problém s přihlášením pohledávek. „Nesplacená jistina dluhopisů činí 199 milionů eur, naběhlý úrok pak asi čtyři miliony eur. Celkem tak jde v aktuálním kurzu o zhruba pět miliard korun,“ doplnil Tuna.

Žádost o okamžité splacení dluhopisů Sazky nezmění termín schůze věřitelů, který je stanoven na 26. května. Žádost způsobí zatím jen rozšíření okruhu věřitelů a zvýší hodnotu dluhu loterijní společnosti.

Sazka v dluzích (zdroj: ČT24)

Zesplatnění dluhopisů je důležitý moment pro to, že při první schůzi věřitelů 26. května bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek. Mezi tzv. zajištěnými pohledávkami, což jsou právě dluhopisy kryté O2 arénou v pražských Vysočanech a také pozemky, na kterých hala stojí, tak budou mít zřejmě navrch PPF a KKCG.

Věřitelé se obávají snížení hodnoty Sazky

Dan Plovajko, mluvčí KKCG

„Jsme velmi znepokojeni, že neustále dochází k odpojování dalších a dalších terminálů. Distribuční síť je jedna z nejcennějších věcí, které Sazka má a bez funkční distribuční sítě nemůže fungovat.“

Prozatímní věřitelský výbor zároveň varoval před hromadným odpojováním terminálů Sazky. V nedávné době podle něj firma odpojila na 1 300 terminálů. Podle předsedy Sdružení trafikantů a prodejců tisku (STAPT) Milana Ságnera je v trafikách umístěno zhruba 2 000 terminálů Sazky. Trafikanti nyní chtějí zpět kauce složené za provozování terminálů a v posledních dnech k soudu přihlašují své pohledávky.

Věřitelský výbor proto důrazně žádá Sazku, aby s odpojováním terminálů přestala. Obává se, že by podobné kroky mohly výrazně snížit hodnotu firmy. Výbor proto požádal insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku, aby toto jednání prověřil a posoudil, zda není v rozporu s insolvenčním zákonem, a případně zjednal nápravu.

Mluvčí Sazky Jan Tuna dnes ovšem zdůraznil, že k hromadnému odpojování terminálů nedochází. Mimo provoz je podle něj pouze menšina těch, jejichž nájemci buď sami požádali o ukončení spolupráce, nebo zadržují tržby. „Obstaravatelé, kteří neodvádějí tržby, porušují smlouvu a zákony a uvedení jejich terminálů mimo provoz je běžnou praxí řadu let,“ upozornil Tuna.

Co bude se Sazkou dál, se zatím neví

Soud zatím nerozhodl o tom, jak bude insolvenci Sazky řešit, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

PPF a KKCG nabídly akcionářům Sazky od příštího roku 200 milionů korun a nechaly by jim pětinový podíl v Sazce. Pokud by se Sazka zbavila současného vedení a začala spolupracovat s věřiteli, slibují obě skupiny, že zajistí okamžité financování Sazky. Urgentní potřebnou sumu odhadují na 500 milionů korun a následné finanční prostředky na asi šest miliard korun.

Společnosti Penta a E-Invest jsou připraveny podporovat sportovní svazy částkou 300 milionů korun ročně a garantovat zachování 30procentního podílu v Sazce. Podmínkou nabídky je úspěšné uskutečnění dlužnické reorganizace Sazky v součinnosti mezi akcionáři Sazky, Pentou a E-Investem.

Osiřelý terminál Sazky
Zdroj: ČT24