MF: České hospodářství letos vyroste jen o 1,9 procenta

Praha – Česká ekonomika nakonec letos poroste pomaleji, než se původně čekalo. Vyplývá to z odhadu ministerstva financí. Letos by tak měl český hrubý domácí produkt vzrůst o 1,9 procenta proti původním odhadům 2,2 procenta. V roce příštím ministerstvo Česku prognózuje 2,3procentní růst, tedy o 0,5 procentního bodu méně. Česká národní banka tuzemské ekonomice věří ještě méně. Letos prý vyroste o 1,6 procenta, v roce příštím už to ale bude lepší, centrální banka Česku přisuzuje tříprocentní růst. Letos ale optimističtější čísla čekají na inflaci a nezaměstnanost.

České hospodářství musí ještě překonat mnoho nástrah

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob:

„Oživení světové ekonomiky zůstává i nadále zatíženo mnoha nejistotami. Hlavní zdroje rizik pro Českou republiku jsou spojeny se stavem veřejných rozpočtů a situací v bankovním sektoru v některých zemích eurozóny.“

Ministerstvo změnilo názor na růst HDP kvůli úsporné politice vlády. „Pro rok 2011 očekáváme vlivem konsolidačních fiskálních opatření zpomalení růstu. Předpokládáme, že v roce 2012 dojde k návratu růstové dynamiky na úroveň roku 2010,“ uvedlo ministerstvo. Dobrý růst čeká na české hospodářství i v letech následujících. V roce 2013 se ekonomika navrátí ke 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupne o čtyři procenta.

Na rozdíl od změn v růstu ekonomiky se úroveň HDP na obyvatele v přepočtu běžné parity kupní síly ve srovnání se zahraničím příliš měnit nebude. Česko zůstane na třech čtvrtinách 12 původních členských zemí eurozóny. Za sebou tak Česko nechá například Slovensko, Polsko, Portugalsko nebo Maďarsko.

Inflaci zvýší sjednocení daně z přidané hodnoty

Odhad inflace se proti předchozímu odhadu ještě snížil. Ceny by tak letos měly stoupnout o 2,1 procenta proti původně předpovídaným 2,3 procenta. Naopak v roce 2012 by měla inflace růst až o 3,2 procenta. Na růstu inflace se bude podílet zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti procent na 14 procent a posléze od roku 2013 zavedení jedné sazby ve výši 17,5 procenta.

„Uvažujeme o téměř plném prosazení těchto změn do spotřebitelských cen, neboť zvýšení snížené sazby se týká komodit nezbytných a naopak snížení základní sazby DPH podléhají zboží a služby, kde je velmi tvrdá konkurence. Celkový objem administrativních vlivů v roce 2012 přispěje k inflaci 2,3 procentního bodu,“ tvrdí ministerstvo.

Nezaměstnanost klesne pod sedm procent

Ministerstvo financí:

„Hlavním důvodem pro mírně optimističtější výhled vývoje nezaměstnanosti jsou nové úpravy legislativy, zlepšující se strukturální charakteristiky trhu práce i očekávané zlepšování ekonomické situace.“

Pozitivní zprávy přináší ministerstvo i o nezaměstnanosti. Letos by měla klesnout na 6,9 procenta z loňských 7,3 procenta (ministerstvo financí používá jinou metodiku pro výpočet nezaměstnanosti než ministerstvo práce a sociálních věcí). V roce 2012 pak úřad předpokládá její další pokles na 6,5 procenta. Pesimističtější je naopak ministerstvo ohledně spotřeby domácností. Zatímco v minulé prognóze očekávalo ministerstvo pro letošek zvýšení spotřeby o jedno procento, nyní počítá s růstem o 0,7 procenta. Ještě více pak zhoršilo odhad pro rok 2012, a to na 1,9 procenta z předchozích 2,9 procenta.

V makroekonomické predikci ministerstva financí si polepšily i veřejné finance. Letos prý totiž jejich deficit klesne na 4,2 procenta hrubého domácího produktu. V lednu přitom úřad ještě počítal s deficitem 4,6 procenta. „Příjmová strana bude pravděpodobně posílena rychlejším růstem některých daňových příjmů, jako je daň z přidané hodnoty a daň z příjmů právnických osob,“ vysvětluje ministerstvo. V letech 2012 a 2013 úřad předpokládá další zlepšení deficitu až k 2,9 procenta HDP. Cílem je dosáhnout vyrovnaných veřejných financí v roce 2016. Celkový dluh vládního sektoru na konci roku 2011 odhaduje ministerstvo na 41,4 procenta HDP. Loni přitom byl 38,5 procenta HDP.

  • Český lev zdroj: www.wulflund.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217721.jpg
  • Nezaměstnaní zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2455/245419.jpg