ČSA testují k palivu šetrnější způsob přistávání

Praha - České aerolinie zkouší šetrnější metodu přistávání, která má za úkol ušetřit palivo, snížit hlučnost i emise. Takzvané přiblížení s ustáleným klesáním spočívá v plynulém klesání na přistávací dráhu pod neměnným úhlem tří stupňů. ČSA tento způsob budou zkoušet minimálně do začátku září a bude se týkat linek z Moskvy, Paříže, Milána, Osla, Larnaky a Bukurešti do Prahy. Cestující podle ČSA žádný rozdíl nepocítí.

Dopravní letadla dosud během přistávacího manévru úhel klesání měnila a k letišti se přibližovala pomocí kombinace úseků ostřejšího klesání a horizontálního letu. Zvyšování otáček motorů pak spotřebovávalo více paliva. Podle mluvčí Skupiny ČSA Hany Hejskové je při tomto manévru nutné zvyšovat otáčky motorů.

Výdaje za pohonné hmoty přitom patří k největší nákladům. Nová metoda má ročně ušetřit tisíce tun pohonných hmot, snížit hlučnost o pět decibelů a emise oxidu uhličitého.

Šetrnější přistání (zdroj: ČT24)

člen představenstva a viceprezident pro Letový provoz ČSA Marek Týbl

„Díky aplikaci postupů přiblížení s ustáleným klesáním je možné na jednom příletu ušetřit až 100 kilogramů paliva.“

Snižování nákladů na palivo má aerolinkám pomoci z červených čísel. ČSA loni snížily provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy Kč. Klesají ale i výnosy, a to o skoro čtyři miliardy korun na 16 miliard. Stabilizaci firmy by tak mělo přinést propojení s Letištěm Praha.