Předvánoční půjčky opět útočí, jsou ještě zákeřnější

Praha – Průzkumy ukazují, že se Češi letos nebudou tolik chtít zadlužovat kvůli vánočním dárkům. O to víc ale začínají útočit reklamy a nabídky na snadné a rychlé půjčky. Ovšem podle České obchodní inspekce více než polovina nebankovních půjček porušuje zákon. Lidé by tudíž měli být obezřetnější, do pastí neseriózních zprostředkovatelů se každoročně chytají stovky z nich.

Sdružení spotřebitelů D-test nyní upozorňuje na nejnovější trik, který může blížící se Vánoce pořádně znepříjemnit a přinést pouze starosti a dluhy. Firmy zprostředkovávají půjčky přes SMS zprávu bez úroku. Problém tohoto úvěru ovšem je, že výše RPSN (roční procentuální sazba nákladů) je závratných 600 procent. To znamená, že kdyby si člověk za stejných podmínek půjčil třeba 10 000 korun, už za měsíc by musel vrátit 11 800.

Tuzemští zákazníci letos podle průzkumů chtějí být opatrní a dárky kupovat spíš ze svých úspor. „Češi se rozhodně nechtějí v dané situaci zadlužovat a rozhodně budou hledat jiné zdroje,“ dodal Bronislav Pánek ze společnosti Delloitte.

Reportáž Veroniky Markové a Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Jenže o co obezřetnější lidé jsou, o to agresivněji útočí prostředkovatelé nebankovních půjček. Na praktiky některých z nich se už zaměřila i Česká obchodní inspekce, která zjistila, že z 212 porušila zákon téměř polovina půjčovatelů. „Dosud bylo uloženo 73 pokut v celkové výši 776 000 korun, některá další správní řízení ještě probíhají,“ uvedla Jana Jelínková.

Přestože s blížícími se Vánocemi znějí nabídky nebankovních půjček čím dál lákavěji, lidé by si měli pohlídat kromě ročních úrokových sazeb hlavně sankce, pokud nebudou moct splácet. Ty se totiž můžou vyšplhat až na pětinásobek půjčené částky.