EU schválila program potravin pro chudé, Česko je proti

Brusel - Program Evropské unie pro rozdávání potravin pro chudé poběží i v dalších dvou letech. Proti programu, na který by mělo jít ročně v těchto dvou letech 500 milionů eur (12,85 miliardy korun), se přitom ostře stavělo několik zemí včetně Česka. Německo ale nakonec uvedlo, že je ochotno návrh podpořit, čímž by tato menšina přišla o blokační sílu.

„Jsem velmi šťastný, že členské státy vyřešily problémy, které blokovaly program pomoci chudým pro 2012 a 2013,“ řekl eurokomisař Dacian Ciolos. Komise nyní připraví všechny nezbytné změny tak, aby bylo možné v programu normálně pokračovat i v příštích letech. V případě, že by se dohoda nenašla, musel by se program zredukovat z plánovaných 500 milionů eur na 113,5 milionu eur.

Česko z programu čerpá tisíce, Francie miliony

Program kritizovaly ČR, Německo, Británie, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko, které dohromady tvořily dostatečnou menšinu, jež mohla navýšení peněz na 500 miliard eur zablokovat. Česku vadilo, že by věci spadající pod sociální oblast měly být financovány ze společné zemědělské politiky. Česko upozorňovalo na problém, že je v každé zemi různě nastaveno, kdo je považován za chudého a kdo nikoliv. Zatímco v ČR se v tomto případě vztahuje pomoc pouze na bezdomovce, v jiných státech je to výrazně odlišné. Program využívá kolem 18 milionů nejchudších v EU. Jenomže zatímco například Francie a Itálie z programu čerpají kolem 70 až 100 milionů eur, v případě Česka se jedná spíše o desítky tisíc.  

Bendl: Sociální problémy by si země měly řešit sami

„Říkáme, že ten sociální pilíř si má každá země držet sama,“ řekl českým novinářům ministr zemědělství Petr Bendl. Hlavně Francie z toho čerpá podle něj velké peníze. „Bylo asi jen otázkou času, kdy to Francouzi nějakým způsobem zobchodují,“ dodal s tím, že tlak na blokační seskupení byl v posledních týdnech opravdu velmi intenzivní. Nakonec se jim od blokační skupiny podařilo oddělit Německo. Dohoda je ovšem založena na tom, že zatímco teď se na program v příštích dvou letech vydá zhruba miliarda eur, v letech 2014 až 2020 by se mělo ušetřit. Program by totiž neměl už dále existovat.

Program funguje od konce 80. let. Rozdělované potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při kterých jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny. Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je potřeba na trzích potraviny dokupovat, což podle některých kritiků nabourává trh.