Pojišťovna VIG zvýšila čtvrtletní zisk na 132 milionů eur

Vídeň - Ve třetím čtvrtletí hospodařila rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG) s hrubým ziskem 131,9 milionu eur (asi čtyři miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o osm procent. Vzestupná tendence je trochu lepší, než se čekalo, a pojišťovna dál trvá na původním výhledu, že celoroční zisk zvýší o deset procent. Výhled ale prý garantovat nemůže. Na českém trhu VIG zvýšila příjmy hlavně z životního pojištění.

„Výhled nerušíme, nemohu jej ale zaručit,“ prohlásil pro agenturu Reuters generální ředitel pojišťovny Günter Geyer. Podle něj jsou velkou neznámou především dopady přetrvávající dluhové krize v eurozóně a s tím související potíže bank. Analytici v průměru očekávali, že pojišťovna ve čtvrtletí zvýší zisk na 131 milionů eur.

Hrubý zisk pojišťovna za první tři čtvrtletí meziročně zvýšila o 9,6 procenta na 414,1 milionu eur (asi 10,7 miliardy korun). Během tohoto období odepsala polovinu hodnoty řeckých státních dluhopisů, v případě italských dluhopisů jejich hodnotu snížila o deset procent.

Pojišťovna dala do rizikových dluhopisů jen 0,3 procenta investic

Pojišťovna drží v portugalských, irských, italských, řeckých a španělských dluhopisech v současné době celkem asi 93 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy korun). To je asi 0,3 procenta investičního portfolia skupiny. Uvedených pět zemí, které se v angličtině podle prvních písmen označují jako PIIGS, patří v rámci eurozóny k nejzadluženějším a v současné době i k nejrizikovějším.

VIG se zaměřuje na růst hlavně v zemích střední a východní Evropy, tedy na region, v němž leží i Česká republika. V této části Evropy už dosahuje i většího zisku než doma v Rakousku. VIG v Česku vlastní pojišťovnu Kooperativa, Českou podnikatelskou pojišťovnu, dále Pojišťovnu České spořitelny a zajišťovnu VIG Re.

V České republice za tři čtvrtletí meziročně vzrostlo celkové předepsané pojistné o 8,9 procenta na 1,4 miliardy eur (asi 36 miliard korun). V segmentu neživotního pojištění objem předepsaného pojistného vzrostl o 2,9 procenta na 781,6 milionu eur (asi 20,1 miliardy korun), v segmentu životního pojištění nárůst činil 17,4 procenta na 623,4 milionu eur (přes 16 miliard korun).

Pojišťovně VIG vzrostl zisky (zdroj: ČT24)